Tieslietu ministrija piedāvā Krimināllikumā precizēt nosacīta soda piemērošanas reglamentāciju, lai to nebūtu iespējams piemērot par jebkuru noziedzīgu nodarījumu uz jebkuru soda ilgumu.
Patlaban tiesas atbilstoši Krimināllikumā noteiktajam var noziedzīgajā nodarījumā vainīgajai personai sodu piemērot nosacīti par jebkuru noziedzīgu nodarījumu uz jebkuru soda ilgumu, nosakot pārbaudes laiku no sešiem mēnešiem līdz trīs gadiem, neatkarīgi no pamatsoda smaguma, arī tad, ja persona izdarījusi vairākus noziedzīgus nodarījumus vai ir iepriekš sodīta ar brīvības atņemšanu.

Pēc Tiesu administrācijas statistikas datiem, laikā no 2003.gada līdz 2004.gadam lielākajai daļai notiesāto tika piemērota nosacīta notiesāšana - brīvības atņemšanas sods ir piespriests 11 889 personām, bet nosacīta notiesāšana - 14 919 personām.

Tiesas visbiežāk nosacītu notiesāšanu piemēro par noziedzīgajiem nodarījumiem pret īpašumu, pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, pret satiksmes drošību un pret personas veselību. Retāk tiek piemērots sods nosacīti, kad noziedzīgie nodarījumi ir vērsti pret pārvaldības kārtību, pret ģimeni un nepilngadīgajiem, pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Tieslietu ministrija norāda, ka tiesas, atzīstot personu par vainīgu arī smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, vairākos gadījumos piemērojušas nosacītu notiesāšanu. Līdz ar to rodoties šaubas, vai ar šādu sodu tiek panākts Krimināllikumā noteiktais soda mērķis - vainīgo personu sodīt par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, kā arī panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Ministrija piedāvā grozīt Krimināllikumu, nosakot ierobežojumus nosacītas notiesāšanas piemērošanai atkarībā no soda ilguma. Likumā varētu aizliegt nosacītas notiesāšanas piemērošanu par nodarījumiem, par kuru izdarīšanu tiesa spriedumā ir piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku ilgāku par pieciem gadiem.

Lai noteiktu Krimināllikumā, ka, nosacīti notiesājot, tiesa obligāti notiesātajam uzliek pienākumus un pārbaudes laiks ir atkarīgs no piemērotās brīvības atņemšanas, tiek piedāvāts, piemērojot nosacītu notiesāšanu, tiesai obligāti notiesātajam uzlikt pienākumus, turklāt noteiktajam pārbaudes laikam jābūt ne mazākam kā sodam.

Tāpat tiek piedāvāts aizliegt nosacītas notiesāšanas piemērošanu par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personām, kuras izcietušas brīvības atņemšanas sodu un sodāmība par to nav dzēsta vai noņemta.

Likumā arī plānots izslēgt iespēju brīvības atņemšanas sodam alternatīvos sodus noteikt nosacīti.

Lai persona labotos un atturētos no potenciālajiem likumpārkāpumiem, būtu lietderīgi paredzēt iespēju piemērot personām gan sodu, kas saistīts ar izolāciju no sabiedrības un intensīvu resocializējošu iedarbību, gan arī citu sodu, uzskata ministrija.

Par Tieslietu ministrijas izstrādāto koncepciju nākamnedēļ, 29.maijā, lems valdības komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!