Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) izstrādājis priekšlikumus grozījumiem likumdošanā, kas ļautu būtiski palielināt administratīvo sodu par piedalīšanos ceļu satiksmē ar transportlīdzekli, kuram nav OCTA. Plānots, ka sods varētu divreiz pārsniegt pašreiz noteikto soda apmēru, informēja LTAB pārstāvis Juris Stengrevics.
Priekšlikumi par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā iesniegti Finanšu ministrijā.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Stengrevics norāda, ka "ņemot vērā iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanos pēdējos gados un izmaiņas ekonomiskajā situācijā, ir nepieciešams pārskatīt soda apmērus par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram nav OCTA. Pretējā gadījumā varētu palielināties to ceļu satiksmes dalībnieku skaits, kas brauc bez OCTA. Mūsu ierosinājums, ka administratīvos sodus ir jāpalielina - no 80 līdz 150 latiem līdzšinējo 50 latu vietā. Savukārt, ja pārkāpums veikts atkārtoti gada laikā, tad autovadītājam tiek uzlikts sods 180 līdz 250 latu apmērā".

Kā liecina LTAB dati, ik gadu ceļu satiksmē piedalās apmēram 3% transportlīdzekļu, kuriem nav OCTA. Tā secināts, ņemot vērā neapdrošināto transportlīdzekļu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvaru uz kopējo negadījumu fona.

Piemēram, Igaunijā par braukšanu bez apdrošināšanas likums paredz administratīvo sodu līdz 6000 kronu jeb 270 latiem. Polijā administratīvais sods tiek noteikts, ņemot vērā laika posmu, kurā nav bijusi apdrošināšana. Ja ilgāk nekā divas nedēļas, tad sods vieglajai automašīnai ir 500 eiro jeb apmēram 350 latu. Vācijā soda sankcijas nosaka tiesa, katru gadījumu izvērtējot individuāli, tomēr parasti jau pirmajā reizē tiek noteikts administratīvais sods vainīgā divu mēnešalgu apmērā. Norvēģijā - jeb aptuveni 420 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!