Piektā daļa Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar ierobežojumiem sava dzimuma dēļ, savukārt gandrīz 60% iedzīvotāju uzskata, ka dažādi ierobežojumi vairāk skar sievietes, liecina un sociālo pētījumu centra "Latvijas fakti" šī gada oktobrī veikta socioloģiskā aptauja.
62% aptaujāto uzskata, ka visbiežāk ar ierobežojumiem dzimuma dēļ cilvēki saskaras darbā. 30% uzskata, ka ar ierobežojumiem dzimuma dēļ nākas saskarties ģimenē, tikpat daudzi uzskata, ka politikā un lēmumu pieņemšanā.

Aptauja apliecina, ka sabiedrībā joprojām spēcīgi ir dažādi stereotipi saistībā ar dzimumiem, skaidro "Latvijas fakti".

86% aptaujāto piekrīt viedoklim, ka vīrietim jābūt ģimenes apgādniekam, 74% uzskata, ka vīrietim sabiedriskās vietās ir jāapmaksā rēķini, tikpat daudzi arī uzskata, ka vīrietis ir ģimenes galva. 67% uzskata, ka sievietei jārūpējas par mājsaimniecību, 64% piekrīt viedoklim, ka vīrieti nereti pieņem darba, tikai tāpēc, ka viņš ir vīrietis.

51% aptaujāto uzskata, ka vīrieši ir labāki politiķi, 46% norāda, ka vientuļa sieviete pēc 30 gadiem ir vecmeita, bet 31% pauž viedokli, ka vīrieši neraud, tikpat aptaujāto arī uzskata, ka vīrietim nevar uzticēt mazu bērnu audzināšanu.

Lai veicinātu diskusiju par sieviešu un vīriešu lomu sabiedrībā un mazinātu stereotipus, Labklājības ministrija šodien uzsāk kampaņu par dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Novembra laikā īpaši sagatavoti reklāmas klipi tiks pārraidītas Latvijas Neatkarīgajā televīzijā, "TV3" un "TV3+", bet sabiedriskā transporta pieturvietās tiks izvietotas vides reklāmas. Diskusija un dažādi viedokļi par dzimumu līdztiesības jautājumiem būs atspoguļoti arī interneta mājas lapā "www.kapecne.lv".

Sabiedrisko kampaņu par 49 900 latu veic SIA "Metro Leo Burnett". Sabiedrības informēšanas kampaņa ir viena no projekta "Masu mediju loma varas pārdalē" aktivitātēm. Veikti arī divi pētījumi - "Masu mediju loma varas pārdalē" un "Sievietes un vīrieši pārvaldībā".

Projekta kopējās izmaksas ir 524 289 eiro (351 274 lati), no kuriem 80% finansē Eiropas Komisija, bet 20% ir projekta partneru - Latvijas, Itālijas, Igaunijas un Dānijas - līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!