Foto: Ārlietu Ministrija

Ārlietu ministrija (ĀM) lems par tālāko rīcību, atbildot uz Krievijas paziņojumu par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu, portālam "Delfi" apstiprināja ministrijā.

Ministrijā apstiprina, ka Latvijas pagaidu pilnvarotā lietvede Dace Rutka Krievijā šodien bija Krievijas Ārlietu ministrijā, kur viņai tika iesniegta nota par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu.

Tradicionāli diplomātu vārdi netiek atklāti.

Ārlietu ministrijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Latvijas vēstniecībā Krievijā kopā ar Rutku strādā vēl 10 cilvēki.

Jau rakstīts, ka 27. martā, pamatojoties uz Imigrācijas likumu, toreizējais ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) pieņēmis lēmumu par Krievijas vēstniecības Latvijā diplomāta pasludināšanu par Latvijas Republikai nevēlamu personu, nosakot liegumu ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku.

Uz Ārlietu ministriju tajā dienā tika izsaukts Krievijas Federācijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Oļegs Zikovs, kuram tika izteikts kategorisks Latvijas puses protests par vēstniecības ilgstoši īstenoto nepieņemamo un provokatīvo publisko komunikāciju, kas ir klajā pretrunā ar 1961. gada Vīnes konvencijas par diplomātiskajiem sakariem burtu un garu.

Krievijas vēstniecība, neskatoties uz vairākkārtējiem Ārlietu ministrijas aizrādījumiem, ir turpinājusi nekorektu publisko komunikāciju, kas vērsta uz Latvijas valsts varas institūtu un iestāžu diskreditāciju un naida kurināšanu Latvijas sabiedrībā.

Ņemot vērā augstākminēto, Kariņš ir pieņēmis lēmumu pasludināt vienu Krievijas vēstniecības diplomātu par persona non grata. Krievijas diplomātam Latvija bija jāpamet līdz 10. aprīļa dienas beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!