Foto: LETA
Aizvadītajā diennaktī Latvijā dzēsti 116 pērnās zāles ugunsgrēki, kuros izdega 218 hektāri zemes, pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

5. aprīlī platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija Jēkabpilī, kur pērnā zāle dega 50 hektāru platībā, Rēzeknes novada Vērēmu pagastā, kur izdega 30 hektāri zemes, Daugavpils novada Medumu pagastā, kur izdega 17 hektāri, kā arī Ogres novada Taurupes pagastā, kur dega 12 hektāri zemes.

Palkavniece informēja, ka, visticamāk, kūlas ugunsgrēku dēļ nodega arī vairākas ēkas. Ķekavā nodega dārza māja, Rīgā dega garāža, Kocēnu novadā - šķūnis, Jēkabpilī - dārza māja, Ogres novadā – neapsaimniekota ēka, bet Viļānos – dārza māja. Daugavpils novadā dega trīs neapsaimniekotas ēkas, Rēzeknes novadā aizdegās arī divi šķūņi un pirts. Ķeguma novadā dega četras neapsaimniekotas ēkas, Rēzeknes novadā – trīs neapsaimniekotas ēkas, bet Auces novadā – viena neapsaimniekota ēka.

Sausā un vējainā laikā kūlas ugunsgrēku platība un skaits ar katru dienu pieaug, kā arī arvien biežāk ugunsdzēsēji dzēš ēkas, kuras aizdegušās kūlas degšanas rezultātā, informēja VUGD.

Dienests uzsver, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Atgādinām, ka sestdien, 6. aprīlī, Latvijā saglabāsies ļoti zems gaisa mitrums un augsta ugunsbīstamība, tādēļ iedzīvotāji aicināti ievērot īpašu uzmanību, rīkojoties ar uguni.

Sinoptiķi un ugunsdzēsēji bažījas, ka kūlas ugunsgrēku skaits sestdien var sasniegt pēdējo gadu rekordu. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka kūlas ugunsgrēks var izcelties arī no nepieskatīta ugunskura vai grila, savukārt uguns no pļavas var viegli pārmesties uz mežu un ēkām.

Kūlas dedzināšana ir aizliegta un apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī rada būtisku kaitējumu dabai, jo iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus, sīkdzīvniekus un putnu ligzdas.

Kopumā šogad Latvijā dzēsti jau 186 kūlas ugunsgrēki.

Aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 218 izsaukumus, no kuriem 182 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem, bet 21 bija maldinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!