Foto: Shutterstock

Piektdien oficiāli tiek atklāta spiningošanas sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai, tikmēr makšķerniekiem jārēķinās, ka, dodoties makšķerēt, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, derīga makšķerēšanas karte, kā arī mērlente informēja AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) eksperts Kristaps Didže.

"Mērlente nepieciešama, lai novērtētu, vai izvilkto līdaku var paturēt lomā. Ja zivs ir mazāk nekā 50 centimetrus gara, mērot no purngala līdz astes spuras galam, tā jālaiž atpakaļ ūdenī. Kopumā makšķernieks drīkst paturēt piecas līdakas. Savukārt asariem izmērs un skaits nav noteikts, taču loma kopsvars nevar pārsniegt piecus kilogramus", norādīja Didže.

Makšķerēšanas karte ir nepieciešama, ķerot zivis ikvienā no Latvijas ūdenskrātuvēm, turklāt tas attiecas ne tikai uz spiningotājiem, bet arī makšķerniekiem.

Karte ir derīga tikai kopā ar personu apliecinošu dokumentu, taču nav nepieciešama cilvēkiem vecumā līdz 16 gadiem un tiem, kas vecāki par 65 gadiem, kā arī invalīdiem. Savukārt vietās, kur tiek organizēta licencētā makšķerēšana, nepieciešams iegādāties arī licenci makšķerēšanai konkrētajā ūdenstilpē, ko var izdarīt pie makšķerēšanas organizētāja. Iegūtie līdzekļi tiek izmantoti teritorijas attīstībai un zivju krājumu papildināšanai.

Zivju meklējumos Didže iesaka doties uz LVM apsaimniekotajiem ezeriem, piemēram, uz Kaņiera vai Lielauces ezeru.

"Šo ezeru krastā izveidotas laivu bāzes, kur var iznomāt 43 laivas makšķerēšanai un atpūtai. Kaņierī visbiežāk makšķerētā ir līdaka, tai seko līnis, rauda, rudulis, breksis, karūsa, sudrabkarūsa un asaris. Šeit ezera zivju krājumi katru gadu tiek papildināti ne tikai mākslīgi, bet arī ļaujot zivīm ienākt no jūras, ar slūžu palīdzību darbinot zivju ceļu," sacīja eksperts

Savukārt pēc asariem viņš ieteica doties uz Gulbju ezeru, kas atrodas blakus tūrisma un atpūtas centram "Spāre". Makšķernieku un atpūtnieku ērtībai ir pieejama arī laivu un ūdens velosipēdu noma.

Tiem, kam patīk zvejot karpas, ieteikts doties uz Tērvetes ūdenskrātuvi, kur karpu krājumi tiek regulāri papildināti. Šeit iepriekšējā sezonā noķerts pat 1,5 kilogramus smags asaris un 10 kilogramus smaga līdaka. Lielākā karpa no ūdenskrātuves izmānīta 2015.gada sākumā - tās svars pārsniedza 17 kilogramus.

Savukārt iespaidīgu zandartu mājvieta atrodas Zebrus ezerā, kur to svars var sasniegt līdz pat 11 kilogramu. Līdz ar zandartu ezerā lielā skaitā mājo arī brekši un zuši. Zebrus ezerā ļoti interesanta ir brekšu makšķerēšana no laivas. Lielauces ezerā mīt ļoti daudz vēžu, un jau no šī gada 1.jūlija tiks piedāvāta licencētā vēžošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!