Foto: EPA/Scanpix/LETA

Piektdien, 6. decembrī, Saeimas telpās, biedrība "Baltijas-Melnās jūras alianse" (BMJA) un Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Konrāda Adenauera fondu Latvijā organizē starptautisku konferenci "Ukrainas reformas un ceļš uz Eiropu", portālu "Delfi" informēja BMJA.

Pasākumā dalībniekus uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Ukrainas premjerministra vietnieks Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Dmitro Kuleba un BMJA valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Eiropas komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Dombrovskis no Eiropas Savienības (ES) puses jau piecus gadus ir atbildīgais par makrofinansiālo atbalstu Ukrainai, saglabājot šo atbildības jomu arī jaunajā EK sastāvā, kas uzsāka darbu 1. decembrī.

Dombrovskis konferencē uzstāsies ar runu par Ukrainas reformām, lai pārveidotu valsts ekonomiku ilgtspējīgu. Kopš Maidana revolūcijas ES sniegusi atbalstu Ukrainai vairāk nekā 2 miljardu eiro apjomā, tai skaitā 1, 3 miljardi no ES kaimiņattiecību instrumenta kapacitātes celšanai un atbalsta reformu īstenošanai, kā arī aizdevumi no Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas vairāk nekā 15 miljonu eiro.

Konferences ietvaros notiks divas paneļdiskusijas ar augsta līmeņa starptautisku ekspertu dalību par ekonomikas reformu procesu, likuma varas stiprināšanu un cīņu pret korupciju, kuras vadīs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP) un Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Kārlis Bukovskis.

Paneļdiskusijās ar savu pieredzi dalīsies Ukrainas valsts institūciju un biznesa organizāciju pārstāvji, kā arī pretkorupcijas eksperti, no Latvijas puses – eksperti ar pieredzi Ukrainas tiesu varas stiprināšanā.

"Attieksme pret Ukrainu šodien un tuvākā nākotnē pārbaudīs samēru starp Rietumu demokrātiju pragmatiskajām interesēm un vērtībām. Mūsu mērķis ir atgādināt, ka Ukraina turpina neatlaidīgi uzlabot savu valsti laikā, kad turpinās Krievijas karš pret Ukrainu tās austrumos. Labklājība un tiesiskums ir pamats stiprai, demokrātiskai un drošai Ukrainai, tās Eiropas ceļam, kurā Latvija vēlas sniegt atbalstu," uzsver BMJA vadītāja Ēlerte.

BMJA ir starptautiska nevalstiskā alianse reģionālajai demokrātijai un drošībai, kas ir dibināta 2008. gada 31. oktobrī Rīgā. BMJA apvieno biedrus no Latvijas, Lietuvas, Gruzijas, Ukrainas, un Azerbaidžānas. BMJA sekmē mērķvalstu integrāciju eiroatlantiskajās struktūrās, brīvas, demokrātiskas, sociāli un politiski harmoniskas sabiedrības nostiprināšanos tajās, kā arī rosina pilsoniskās sabiedrības līdzdalību. BMJA aktualizē starptautiskajā dienaskārtībā demokrātiskās attīstības, drošības un Eiroatlantiskās integrācijas jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!