Foto: LETA
Šo piektdien, 4. septembrī, sasaukta valdības ārkārtas sēde par situāciju pierobežā Covid-19 apstākļos.

Valdības sēdes dienaskārtībā iekļauti iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pieteiktie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Noteikumu grozījumu saturs patlaban nav pieejams, tomēr šonedēļ, 2. septembrī, notikušajā valdības sēdē izskanēja informācija, ka drīzumā atkal varētu tikt noteikti ierobežojumi personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm.

Kopš maija Latvija, Lietuva un Igaunija atcēla ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm, tādējādi izveidojot tā dēvēto "Baltijas burbuli". Bez ierobežojumiem Lietuvā, Igaunijā un Latvijā var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja šīs personas pēdējās 14 dienās nav bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja tām nav noteikta pašizolēšanās, kā arī ja ceļotājiem nav elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.

Slimību kontroles un profilakses centra ceturtdien publicētie dati liecina, ka 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem Lietuvā ir 16,53, Igaunijā - 15,7, bet Latvijā - 4,17.

Trešdien notikušajā valdības sēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pieļāva, ka Lietuvā un Igaunijā pieaugot saslimstībai ar Covid-19, tā dēvētais "Baltijas burbulis" ar piektdienu "de facto" vairs nepastāvēs.

Tāpat Kariņš norādīja, ka gadījumā, ja Lietuva un Igaunija nonāks tā dēvēto "sarkano" vai "dzelteno" valstu sarakstā, Latvija attiecībā pret šīm valstīm nepiemēros īpašu regulējumu, tādējādi neparedzot atkāpēs prasībā par 14 dienu pašizolācijas ievērošanu tiem, kuri ieceļos Latvijā no Igaunijas un Lietuvas.

Tādējādi Ministru kabinetam būs jālemj par minētās situācijas risināšanu pierobežā, piemēram, Valkā un Valgā, starp kurām notiek iedzīvotāju migrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!