Foto: stock.xchng
Piektdien stājas spēkā grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas turpmāk ļaus iedzīvotājiem no trešajām valstīm bez muitas ievest ne vairāk kā 40 cigaretes dienā. Tiesa, šie ierobežojumi neattieksies uz ceļotājiem, kas Latvijā ierodas ar lidmašīnām, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Tāpat likuma grozījumos ir noteikts, ka samazināto tabakas izstrādājumu apjomu un citas akcīzes preces ar atbrīvojumu var ievest valstī ne biežāk kā vienu reizi dienā (diennaktī).

Likuma grozījumi paredz, ka no 23.oktobra, nemaksājot muitas maksājumus, persona savam patēriņam Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, piemēram, Krievijas un Baltkrievijas, reizi dienā (diennaktī) varēs ievest 40 cigaretes, 20 cigarillas, 10 cigārus, 50 gramus smēķējamās tabakas.

Turpmāk tikai reizi dienā (diennaktī) Latvijā no trešajām valstīm, nemaksājot muitas maksājumus, varēs ievest arī pārējās akcīzes preces, proti, alkoholiskos dzērienus, degvielu un citas akcīzes preces, kas noteiktas likuma "Par akcīzes nodokli".

Šo ierobežojumu mērķis ir samazināt no trešajām valstīm ievesto akcīzes preču apjomu, kas atbrīvotas no muitas maksājumu samaksas, tādējādi samazinot nelikumīgas komercdarbības risku. Minētie apjoma ierobežojumi neattiecas uz personām, kas ceļo ar aviotransportu. Ja persona ceļo ar gaisakuģi (aviotransportu), tad savam patēriņam, nemaksājot muitas maksājumus, tā arī pēc šī gada 23. oktobra varēs ievest līdz šim likumā noteikto tabakas izstrādājumu daudzumu, t.i., 200 cigaretes, 100 cigarillas, 50 cigārus vai 250 gramus smēķējamās tabakas vai attiecīgu šo preču sortimentu tikai vienu reizi dienā (diennaktī).

Patlaban likums nosaka, ka Latvijā, nemaksājot akcīzes nodokli, no ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, fiziska persona var ievest 200 cigaretes, 100 cigarillas, 50 cigārus vai 250 gramus smēķējamās tabakas ar nosacījumu, ka tās ieved nekomerciāliem mērķiem, tikai attiecīgās personas vai tā ģimenes locekļu personīgai lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!