Foto: F64

Pielaide valsts noslēpumam tieslietu ministrei Baibai Brokai (NA) nav piešķirta nopietnu risku dēļ, pirmdien, 9.jūnijā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis.

Maizītis intervijā atzina – ja Brokai tomēr piešķirtu pieeju valsts noslēpumam, riski būtu gan nopietni. Tomēr, kas tie būtu par riskiem, Maizītis neatklāja, sakot, ka tā ir slepena informācija un ar gala ziņojumu nav iepazīstināta arī Broka. Tas būs pieejams vien ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. "To ir neiespējami pateikt, jo tā visa ir klasificēta informācija. Galu galā tā informācija ir jāsargā arī gan personas, pret kuru tiek pieņemts lēmums dēļ, gan trešo personu datu dēļ. Tas ir vesels informācijas komplekss, kas ir jāaizsargā un kura aizsargāšana ir pāri pār sabiedrības tiesībām zināt, iepazīties ar šo lēmumu," sacīja Maizītis.

SAB vadītājs uzsvēra, ka pirms lēmuma pieņemšanas izsvērti visi birojam pieejamie fakti. "Vismaz es beigās nonācu pie secinājuma, ka jā, ir pamats atteikt pielaidi valsts noslēpumam," sacīja Maizītis.

Jautāts, vai SAB vērtētie riski ir pietiekami nopietni, Maizītis atzina, ka jā.

Maizītis arī noraidīja pārmetumus SAB par politisko angažētību. "Nu, ziniet, brīžiem jau šī viedokļa izteikšana, un es pat teiktu asāk, tāda aizstāvēšanās, tikko runa iet par jebko, kas ir saistīts ar politiķiem, jebkādiem lēmumiem – pozitīviem vai negatīviem – visu laiku tiek piesaukta politiskā angažētība. Tā drošības iestādes nerīkojas," sacīja SAB vadītājs.

Tāpat viņš uzskata, ka sabiedrībai nebūtu jāatklāj atteikuma iemesli, pat ja tas attiecas uz tik augstas amatpersonas reputāciju.

Jau vēstīts, ka SAB atteicis pielaidi valsts noslēpumam Brokai, kura gan tādēļ tieslietu ministres amatu atstāt negrasās. Viņa jau pavēstījusi, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, kur SAB lēmumu pārsūdzēs. Iepriekš viņa izteicās par iespēju vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!