Foto: DELFI

Šobrīd spēkā esoša speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu ir 29 Saeimas deputātiem, 12 deputātu personu pārbaudes lietas ir izskatīšanas stadijā lēmuma pieņemšanai par atļaujas izsniegšanu vai pagarināšanu, informēja Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Pieprasījums pēc speciālās atļaujas nav iesniegts vai arī nav nepieciešams darbs ar valsts noslēpumu 53 deputātiem.

Sešiem deputātiem SAB jau iepriekš ir liedzis pieeju valsts noslēpumam. Šiem 12.Saeimā iekļuvušajiem deputātiem speciālā atļauja bija atteikta iepriekšējo Saeimas sasaukuma laikā.

Sīkākus komentārus par konkrētām personālijām SAB nesniedz.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") ceturtdien publiski paudis savas domas, ka diviem no deputātiem nav iedota pielaide darbam ar valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem alkohola lietošanas dēļ.

"Es domāju, ka diviem deputātiem viens no iemesliem ir tas, ka deputāti savā laikā ir grēkojuši. Tagad viņi no tā cieš," teica Orlovs. Par problēmām ar alkohola lietošanu esot aprakstīts presē. Uzvārdus Orlovs nenosauca, jo 100% pārliecība viņam par to nav.

Zināms, ka pielaide valsts noslēpumam nepieciešama Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputātiem. Tāpat pielaide valsts noslēpumam var būt nepieciešama citās Saeimas komisijās, kuru darba kārtībā var nonākt arī jautājumi, kas satur valsts noslēpumu, kā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija vai bankas "Citadele" pārdošanas darījuma parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!