Foto: LETA

Pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršana rada daudz jautājumu par tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) reputāciju un iepriekšējo darbību, aģentūrai LETA sacīja sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Viņa norādīja, ka viss šis notikums nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir ārkārtīgi nepatīkams, jo "Broka pēc pašvaldību vēlēšanām bija acīmredzama uzlecošā Latvijas politikas zvaigzne, kas noteikti patika arī vēlētājiem".

"Pielaides nepiešķiršana, protams, rada daudz jautājumus par viņas reputāciju un iepriekšējo darbību, kas nevienai partijai, it sevišķi tuvu gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, nav izdevīgi. Par to VL-TB/LNNK būs diezgan lielas galvassāpes - kā pozicionēt Brokas kandidatūru, pār kuru Satversmes Aizsardzības birojs (SAB) pašlaik met lielu ēnu."

Viņa gan atzina, ka secinājumu izdarīšanai ir nepieciešams sagaidīt ģenerālprokurora lēmumu, lai saprastu, vai tikai SAB uzskata, ka pielaide nav piešķirama, vai arī ģenerālprokurors šo lēmumu apliecina. "Taču vienlaikus ir saprotams, ka ministrs, kuram nav caurlaides, nevar strādāt tieslietu ministra amatā, jo viņam būtu jāpārrauga SAB, kas šajā gadījumā nav izdarāms," norādīja Kažoka, piebilstot, ka Brokai vajadzētu atkāpties.

Vaicāta, kāds varētu būt iemesls pielaides nepiešķiršanai, Kažoka norādīja, ka SAB ir ļoti slēgta institūcija, kura nav pat publiskojusi savu pārskatu par iepriekšējo gadu. "Būtu, protams, labi, ja SAB vismaz vispārējos vārdos pamatotu atteikuma iemeslu, jo runa ir par tieslietu ministru, īso laiku pirms vēlēšanām, kā arī netipiski ilgo pārbaudes laiku, kas lika vienu ministru ļoti ilgu laiku turēt neziņā," sacīja Kažoka, norādot, ka šiem faktoriem vajadzētu mudināt SAB pamatot savu lēmumu.

"Šobrīd interesantākais jautājums ir par šīs potenciāli ļoti spēcīgās politiķes turpmāko politisko nākotni. Ja arī ģenerālprokurors apstiprinās, ka SAB ir bijusi taisnība, nepiešķirot pielaidi, politisko nākotni es viņai vairs neredzu," sacīja Kažoka.

SAB nav piešķīris pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministrei Brokai, pirmdien žurnālistiem apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

SAB priekšnieks Jānis Maizītis premjeri informējis par lēmuma iemesliem, tomēr Straujumai nav tiesību tos izpaust plašākai sabiedrībai un viņa arī atturējās vērtēt, cik nopietni ir šie iemesli.

"Es ministres demisiju neprasīšu, viņai ir tiesības SAB lēmumu pārsūdzēt [ģenerālprokuroram]," sacīja Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!