Lai iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nebūtu politisks un tam uzticētos uzņēmēji, to varētu iekļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) struktūrā.
Šādu viedokli laikrakstā "Diena" šodien pauž bijusī Sabiedrības par atklātību "Delnas" direktore, tagad KNAB Sabiedrisko attiecību un sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Vairāki speciālisti laikrakstam atzinuši, ka IUB būtu jāpasargā no politiķu centieniem ietekmēt tā lēmumus.

Laikraksts atgādina valdības atšķirīgo attieksmi pret valsts pasūtījuma ieguvējiem un ministru prezidenta Einara Repšes (JL) lēmumu neņemt vērā IUB atklātos pārkāpumus un turpināt līgumu ar partijas sponsoru būvuzņēmumu "Velve", kas pērn konkursā ieguva teju miljonu latu vērtu valsts pasūtījumu. Tas liecinot gan par biroja nepietiekamajām pilnvarām, gan tā pakļaušanu politiskam spiedienam, raksta "Diena".

Lai gan JL vairākkārt norādījis, ka valsts pasūtījumi ir viena no korupcijai visvairāk pakļautajām jomām, Repše pēdējo nedēļu laikā pret dažādiem uzņēmumiem demonstrējis atšķirīgu attieksmi - vispirms paziņojis, ka firmai "Skonto" būve varētu liegt līdzdalību valsts rīkotos konkursos, ja tā atteiksies samazināt tā dēvētā policijas kvartāla celtniecības izmaksas, drīz pēc tam, sekojot finanšu ministra Valda Dombrovska (JL) ieteikumam, viņš nolēma turpināt līgumu ar būvfirmu "Velve". Laikraksts atgādina, ka policijas ēku projektēšanas un celtniecības konkursā pārkāpumi vēl nav atklāti, bet "Velves konkursā" IUB atklāja nepilnības gan nolikumā, gan piedāvājumu vērtēšanā. Atvēlot uzvaru "Velvei", Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība nepamatoti noraidīja aptuveni par 30 000 latu lētāko U.Pīlēna biroja piedāvājumu.

"Viņi nejūt, ka piemēro dažādas mērauklas," par premjera un finanšu ministra lēmumu turpināt līgumu ar "Velvi" laikrakstam sacījusi sabiedrības par atklātību "Delna" valdes priekšsēde Inese Voika. Viņa piebildusi, ka tas uzņēmējus varētu atturēt no līdzdalības valsts rīkotos konkursos - apziņa, ka valdība lēmumus var pieņemt arī bez IUB viedokļa uzklausīšanas un ka katrā gadījumā tie var atšķirties, radot nedrošības sajūtu. "Velves" gadījumā atbildība gulstot uz konkursa rīkotājiem - VID vadībai, finanšu ministram vai premjeram būtu jāierosina pārbaude un jānoskaidro, kāpēc pieļauti IUB atklātie pārkāpumi.

Bijušais Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Kārlis Leiškalns (LC) "Dienai" sacījis, ka šajā gadījumā skaidri redzama IUB politizēšana - drīz pēc atzinuma sniegšanas Repše biroja vadītāju Andreju Tiknusu valdības sēdē ironiski nosauca par "slaveno Tiknusa kungu", liekot saprast, ka viņš var sākt baidīties par savu amatu.

"Tas virzās uz to, ka valstī tiks atbalstītas bailīgas amtpersonas. Līdz ar to lēmumi tiks pieņemti nevis pēc būtības, bet pēc attiecīgo politiķu gribas," pieļāvis Leiškalns. Viņaprāt, IUB un citu iestāžu vadītājiem būtu jānosaka "ārkārtējas garantijas", lai, pildot darba pienākumus, viņiem nedraudētu atlaišana no darba. Kā zināms, Tiknuss piekrita lēmumam nelauzt līgumu ar "Velvi", norādot, ka Dombrovska ziņojumā Repšem vērā ņemts arī IUB viedoklis.

Bijusī "Delnas" direktore, tagad KNAB Sabiedrisko attiecību un sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja Kurpniece "Dienai" pieļāva, ka IUB, kas patlaban ir Finanšu ministrijas (FM) pārraudzībā esoša iestāde, būtu pievienojams KNAB.

Savukārt FM preses sekretāre Baiba Melnace, paužot Dombrovska viedokli, pastāstīja, ka līdz šim tāda iespēja neesot apsvērta un patlaban galvenais darbs esot sakārtot valsts iepirkumus regulējošo likumdošanas bāzi.

Likumus kā galveno šķērsli efektīvai IUB darbībai minēja arī JL pārstāvis Tautsaimniecības komisijā Jānis Reirs un Valsts kontrolieris Raits Černajs - patlaban birojs līgumu var aizliegt slēgt tikai tad, ja saņēmis sūdzību, taču ne gadījumos, kad pats sācis pārbaudi. Vaicāts, vai IUB līdz šim darbojies efektīvi, Reirs atbildēja noliedzoši, taču uzsvēra, ka par tā darbinieku patiesajām spējām pagaidām pārliecināties nav ļāvuši trūkumi likumdošanā.

Grozījumi likumā "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām" Saeimā gaida izskatīšanu otrajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!