Ekonomikas ministrs Juris Lujāns pieļauj iespēju, ka vēl iespējams atrast kompromisu par līgumu laušanu ar vairākām austrumu robežbūves projektā iesaistītajām būvfirmām.
Lujāns piektdien Latvijas būvnieku asociācijas (LBA) biedru kopsapulcē norādīja, ka steiga, lemjot par autrumu robežu, varētu būt radījusi arī "pārpratumu ķēdi". Tādēļ ministrs pieļauj, ka līgumus varētu arī atjaunot.

Pēc vairāku būvnieku sāktajām debatēm sapulces laikā Lujāns pauda, ka mēģinās aizstāvēt būvniekus un panākt pareizāko risinājumu.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka lēmums par līgumu laušanu nekādā ziņā nav valdības vēršanās pret visu būvniecības industriju kopumā, kā to sapulces laikā paziņoja būvfirmas "Kalnozols celtniecība" direktors Ojārs Bite.

Viņš tomēr pauda uzskatu, ka varas elite vērsusies pret visu būvniecības nozari, un norādīja, ka līgumu laušana balstīta "uz ar baltiem diegiem šūdinātiem faktiem".

Būvfirmas LEC valdes priekšsēdētājs Jānis Kols sapulcē sacīja, ka valdība nav uzklausījusi būvnieku viedokli šajā jautājumā un lēmums par līgumu laušanu saistībā ar austrumu robežbūvi nav pamatots.

Tāpat Kols klāstīja, ka būvinženieru savienības bezpeļņas organizācijas "Būvzinis" izmaksu novērtējums robežbūvei ir neobjektīvs, jo, piemēram, lai samazinātu izmaksas, zemes darbus tiek piedāvāts veikt ar rokām, nevis ar mehānisku ierīču palīdzību, kā arī citi jautājumi ir balstīti uz samērā dīvainiem argumentiem Arī Lujāns piekrita būvnieku teiktajam un norādīja, ka atklājis vairākas lietas, kas būtu vēl pārbaudāmas par kompāniju "Būvzinis".

BNS jau vēstīja, ka vadība 1.aprīlī akceptēja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos austrumu robežbūves projekta realizācijas noteikumus šim gadam un uzdeva lauzt daļu slēgto līgumu ar vairākām firmām. Premjers Einars Repše uzdeva IeM piesaistīt juristus, lai precizētu kārtību, kādā var lauzt līgumus ar robežbūves firmām.

Tādēļ, ka šā gada budžetā nav paredzēti līdzekļi vairuma austrumu robežbūves objektu izbūves turpināšanai, IeM uzdots lauzt 17 ar celtniecības firmām noslēgtos līgumus. Šādu lēmumu valdība pieņēma, ņemot vērā Valsts kontroles valsts budžeta revīzijas atzinumu un "Būvziņa" izmaksu novērtējumu.

Ministrija lauzīs līgumu ar SIA "Gādība", LEC, "Šlokenbeka", "8 CBR", "A.C.B.", "Binders", "Ditton būve", "Arčers", "Mūsu māja", "LK būve", "AMB būve" un "Ulda Pīlēna biroju". Kopumā valsts pasūtījums ir par vairāk nekā 20 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!