Ir iespējams, ka tiks savākts nepieciešamais parakstu skaits referendumam par tautas vēlēta Valsts prezidenta institūcijas ieviešanu Latvijā, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.
Politologs Arnis Kaktiņš sacīja: "Zinot, kāda pēdējos desmit gadus ir sabiedrības nostāja šajā jautājumā, tas, ka nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, šķiet sasniedzams mērķis."

Kopš 1998.gada, ka sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS sāka veikt aptaujas, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli šajā jautājumā, 80% Latvijas iedzīvotāju bijuši par tautas vēlētu prezidentu, pretstatā tam salīdzinoši zemajam iedzīvotāju skaitam, kas pret to iebilduši.

Kaktiņš pauda uzskatu, ka pati partija ar šādu iniciatīvu var tikai iegūt un tā jau varētu būt sasniegusi savu mērķi, proti, tai pievērsta masu mediju uzmanība, kas partijai ir būtiski.

Politologs Ivars Ījabs sacīja, ka nepieciešamā parakstu skaita savākšana nav nereāla, īpaši, ņemot vērā šopavasar notikušo prezidenta virzīšanas procesu, kas bijis nepārskatāms.

"Jautājums ir tāds: vai pati partija zina, ko dara un ko grib izdarīt," sacīja Ījabs, norādot, ka šajā kontekstā nav runāts par to, kādi būs izvirzīšanas kritēriju un kā vērtēs iespējamos augstā amata pretendentus.

Ījabs pieļāva, ka aiz šīs Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) iniciatīvas "slēpjas mēģinājums spodrināt savu mundieri." Iespējams, partija cer, ka šis solis "dos kaut kādu injekciju, lai varētu vēl kādu laiku veģetēt".

Kā ziņots, LSDSP sagatavojusi Satversmes grozījumu projektu, kas paredz tautas vēlēta Valsts prezidenta institūcijas ieviešanu, un sākusi parakstu vākšanu, lai ierosinātu referendumu par šiem grozījumiem.

LSDSP sagatavotie Satversmes grozījumi paredz Satversmes 35.pantu izteikt šādi: "Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēl pilntiesīgi Latvijas pilsoņi, kas uz vēlēšanu dienu sasnieguši 18 gadu vecumu. Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību nosaka likums."

Patlaban minētais Satversmes pants paredz, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima uz četriem gadiem.

Lai notiktu tautas nobalsošana par ierosinātajiem Satversmes grozījumiem, grozījumu projekts jāparaksta 10 000 balsstiesīgo vēlētāju, kuru parakstus apstiprina zvērināts notārs.

Ja iesniegto Satversmes grozījumu projektu parakstīs ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, tiks sākta parakstu vākšana šī likuma ierosināšanai.

Ja Satversmes grozījumu projektu parakstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita jeb vismaz 149 064 vēlētāji, Valsts prezidents Satversmes grozījumu projektu iesniegs Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!