Foto: DELFI

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem radīs vērā ņemamu papildu finansiālu slogu daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, portālam "Delfi" pavēstīja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma.

RNP klienti ir vairāk nekā 168 tūkstoši Rīgas iedzīvotāju. Šāda norma samazinās viņu jau tā ierobežoto maksātspēju, minēja Vaļuma.

RNP veicis provizoriskus aprēķinus - cik daudz palielinātos ikmēneša dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksājumi, ja šiem pakalpojumiem tiks piemērota PVN likme 21% apmērā, piemēram izmantojot divus vidēji 55 kvadrātmetrus plašus dzīvojamo māju dzīvokļus.

Pirmajā gadījumā dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksa 53,4 kvadrātmetrus plašam dzīvoklim pašlaik ir 0,5274 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Piemērojot PVN, šī maksa palielināsies līdz 0,6123 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Tādējādi mēneša maksa par dzīvokli palielināsies par 4,54 eiro, kas gadā veido 54,48 eiro.

Otrajā gadījumā 57,67 kvadrātmetrus plašais dzīvoklis atrodas mājā, kurai piesaistīts funkcionāli nepieciešamais zemesgabals. Pašlaik mēneša maksa par zemes nomu zemes īpašniekam (kurš nav PVN maksātājs un attiecīgi šai pārvaldīšanas maksas komponentei arī netiek piemērots PVN) ir 0,62858 eiro par kvadrātmetrus, kas mēnesī veido 36,25 eiro. Pēc PVN piemērošanas dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksai zemes nomas maksājums palielināsies par 0,13201 eiro mēnesī, tādējādi mēneša maksa būs 43,86 eiro. Mēnesī sadārdzinājums veido 7,61 eiro, gadā - 91,36 eiro.

Visbūtiskāk PVN piemērošana 21% apmērā dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem ietekmēs to dzīvokļu īpašniekus, kuriem ir piespiedu zemes nomas maksas tiesiskās attiecības. Ņemot vērā likumprojektā paredzētos nosacījumus, dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem zemes piespiedu nomas maksa gadā palielinātos par vairāk kā 650 tūkstošiem eiro, norāda RNP.

Uzņēmums aicina dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem piemērot samazināto, 12% PVN likmi. Piemērojot Eiropas Savienības Padomes direktīvas prasības, Finanšu ministrija (FM) nav izsvērusi iespēju piemērot PVN samazināto likmi, klāsta RNP, piebilstot, ka PVN piemērošana apsaimniekošanas maksai būtiski sadārdzinās šos pakalpojumus.

"Pārvaldīšanas pakalpojumu maksas palielinājums visvairāk finansiāli ietekmēs tos dzīvokļu īpašniekus, kuru dzīvokļa īpašuma sastāvā nav iekļauta zeme, bet gan starp dzīvokļa un zemes īpašnieku pastāv zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības," klāsta RNP.

"Samazinot izmaksas, RNP ir atradis iespēju teju pusei klientu 2016. gadā mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu samazināt līdz 3% salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Tomēr tas nebūs pietiekami, lai kompensētu plānoto negatīvo PVN ietekmi uz pakalpojumu izmaksu pieaugumu," klāsta RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis.

Turklāt nebūtu pieļaujams dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu aplikšanu ar PVN ieviest gada vidū. RNP atgādina, ka pārvaldīšanas maksu nosaka, pamatojies uz pārvaldnieka sagatavotajām un dzīvokļu īpašnieku akceptētajām dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu gada tāmēm.

"Piemērojot no 2016. gada 1. jūlija dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumam PVN, būs jāveic 2016. gada tāmju pārrēķins, kā arī jānodrošina pārrēķinātās dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojuma maksas apstiprināšanas procedūra, pretējā gadījumā, pēc 2016. gada 1. jūlija noteiktā dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojuma maksa iedzīvotājiem nebūs saistoša," skaidro uzņēmums.

Vēstuli ar lūgumu piemērot samazināto PVN likmi apsaimniekošanas maksai, kā arī noteikt, ka grozījumi stājas spēkā jauna taksācijas gada sākumā, proti, ne agrāk kā 2017. gada 1. janvārī, RNP nosūtījis Saeimas Budžeta un finanšu komisijai, Finanšu ministrijai un Ekonomikas ministrijai.

RNP aicina iedzīvotājus izteikt savu viedokli, nobalsojot par samazināto PVN pārvaldīšanas pakalpojumu likmi RNP mājaslapā.

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 22. oktobrī konceptuāli atbalstīja grozījumus PVN likumā, nosakot, ka nākamgad PVN tiks piemērots arī komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Pārvaldīšanas pakalpojumiem PVN jāpiemēro, jo to paredz Eiropas Savienības Padomes PVN direktīva. Pašlaik nodoklis šiem pakalpojumiem netiek piemērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!