1941.gadā nacistu nodedzinātās cilvēku pilnās ebreju sinagogas vietā, Dzirnavu ielā, Rīgā, šodien notika piemiņas pasākums, kura dalībnieki izteica cerību, ka līdzīga traģēdija vairs nekad neatkārtosies.
Ministru prezidents Andris Bērziņš uzsvēra, ka valdība darīs visu, lai tiktu aizstāvētas demokrātiskas vērtības un galvenā no tām - cilvēks. "Mēs darīsim visu, lai līdzīgas traģēdijas nekad vairs neatkārtotos," sacīja premjers.

Viens no ebreju iznīcināšanu pārcietušajiem, Valsts prezidentes Vēsturnieku komisijas loceklis Marģeris Vestermanis norādīja, ka ir svarīgi atcerēties šo dienu, jo bez vēsturiskās atmiņas ebreju tauta nebūtu izdzīvojusi. "Šī atmiņa ir vajadzīga, lai mēs varētu eksistēt kā tauta, kas apzinās savu vērtību," sacīja Vestermanis.

Piemiņas brīdī klātesošos uzrunāja arī Saeimas deputāti. Sociāldemokrātiskās strādnieku savienības vadītājs Egīls Baldzēns uzsvēra: "Mēs nedrīkstam aizmirst, ka noziegumi pret cilvēci nevar tikt piedoti un vainīgie ir jāsoda". Sēru mītiņa dalībnieki nolika ziedus pie iznīcinātās sinagogas drupām.

4.jūlijs kā Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena Latvijā oficiāli tiek atzīmēta kopš valsts neatkarības atgūšanas. Rīgas Centrālās bibliotēkas izstāžu zālē no vakardienas apskatāma izstāde "Atceries…", kas veltīta Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!