Nākamsvētdien, 18.maijā, Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, tiks atzīmēta Starptautiskā svecīšu piemiņas diena, kas veltīta no HIV un AIDS mirušajiem cilvēkiem.
Šī diena pasaulē tiek atzīmēta jau 20.reizi.

Akcijas mērķis ir pieminēt no AIDS mirušos cilvēkus, kā arī atbalstīt viņu tuviniekus. Atzīmējot svecīšu piemiņas dienu tiek atbalstīti arī ar HIV inficētie slimnieki, kā arī tiek pievērsta sabiedrības uzmanība AIDS problēmai. Akcijas uzdevums ir arī pārliecināt sabiedrību, baznīcu un politiskās institūcijas par nepieciešamību kopīgi iesaistīties cīņā pret AIDS izplatību.

Starptautiskā svecīšu diena ir Pasaules veselības padomes programma, kas apvieno ar HIV inficētus cilvēkus, kā arī viņu tuviniekus, draugus, paziņas, cilvēkus, kuri aktīvi iesaistās cīņā par HIV infekcijas izplatības ierobežošanu, nevalstiskās organizācijas, veselības veicināšanas profesionāļus, uzņēmējus, valdības pārstāvjus, un citus cilvēkus, kuriem nav vienaldzīga AIDS problēma.

Šogad akcija noritēs 85 valstu 1500 pilsētās, mazpilsētās un ciematos.

AIDS Profilakses centrs un sabiedriskā organizācija "Dia+logs" vērsušās ar lūgumu pie dažādu reliģisko konfesiju pārstāvjiem šai dienā noturēt aizlūgumus par cilvēkiem, kuri miruši no AIDS.

Organizācijas aicina visus Latvijas iedzīvotājus 18.maijā plkst.19.30 aizdegt logā svecīti, padomājot par savu, bērnu un tuvinieku nākotni Latvijā.

Līdz 1.maijam Latvijā reģistrēti jau 2503 HIV inficēti cilvēki, no kuriem 185 ir AIDS stadijā un 58 jau miruši. 80 procenti no visiem inficētajiem ir narkotiku lietotāji, galvenokārt jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. 154 inficējušies, būdami nepilngadīgi.

14.maijā plkst.11 sabiedriskās organizācijas "Dia+logs" telpās Dzirnavu ielā 135 notiks preses konference, kurā tuvāk iepazīstinās ar akciju. Preses konferencē piedalīsies Māris Sants un Dace Purēna no Evanģēliskā atvērtās draudzes, Andra Potašova no AIDS Profilakses centra, "Dia+logs" pārstāve Ruta Kaupe, sabiedriskās organizācijas "Agihas" pārstāvis Pēteris Vilkaste, Baiba Rozentāle no Latvijas infektoloģijas centra, mācītāji Agris Sutra un Austris Rāviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!