Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien plāno lemt par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, tostarp par pienākumu atsevišķu profesiju pārstāvjiem vakcinēties pret Covid-19, piemaksām ģimenes ārstiem un ātro testu izmantošanu, izriet no koalīcijas pārstāvju teiktā mediju pārstāvjiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka otrdien valdība uzklausīs ekspertu viedokli par to, kādus lēmumus valdībai pieņemt attiecībā uz epidemioloģiskās drošības pasākumiem, tostarp testēšanas iespējām un pienākumu atsevišķu profesiju pārstāvjiem vakcinēties pret Covid-19.

"Attīstībai/Par!" pārstāvis Juris Pūce komentāros bija atturīgs, bet piebilda, ka otrdien valdība lems par turpmāko rīcību pēc tam, kad tiks uzklausīta Veselības ministrija (VM).

Nacionālās apvienības pārstāve Ilze Indriksone informēja, ka ir rasts risinājums ģimenes ārstu motivēšanai vakcinācijas pret Covid-19 aptveres palielināšanai, proti, ģimenes ārstiem plānots nodrošināt papildus samaksu par katru vakcinēto.

Vienlaikus Indriksone uzsvēra, ka būtiski ir panākt, lai drošības pasākumu dēļ neciestu ekonomika. Viņa uzskata, ka ir jāļauj strādāt visiem, kas vēlas un var, bet ar nosacījumu, ka pakalpojumi tiek sniegti drošā veidā. Pēc Indriksones teiktā, lai to īstenotu, koalīcija vienojusies par iespēju izmantot ātros Covid-19 testus.

Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Gatis Eglītis piebilda, ka ir jāmeklē jauni, efektīvi pasākumi, kā veicināt vakcināciju pret Covid-19, jo tas ir vienīgais veids, kā pasargāt cilvēkus no "bēdīga iznākuma".

Kariņš atgādināja, ka Saeima iepriekš apturēja Ministru kabineta izstrādātu likumprojektu, kurā bija ietverti epidemioloģiskās drošības pasākumi, tomēr pandēmijas izaicinājumi joprojām ir palikuši. "Mums ir pārāk daudz nevakcinētu cilvēku, sevišķi gados vecāki, kuri ir reāli apdraudēti. Vīrusa delta variants ir līdzīgs vējbakām – tiklīdz tas iekļūst kādā kolektīvā, tas var strauji izplatīties. Svarīgi ir darīt visu, lai cilvēki būtu pasargāti. Un nav nekā labāka par vakcīnu," pauda Kariņš.

Jau vēstīts, ka 15. septembrī Ministru prezidents ar rezolūciju uzdeva VM divu nedēļu laikā iesniegt valdībā pārstrādātus un vienkāršotus epidemioloģiskās drošības noteikumus Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai.

Tas tiek darīts ar mērķi pilnveidot un uzlabot esošo regulējumu, padarot to viegli saprotamu ikvienam valsts iedzīvotājam un pēc iespējas izvairoties no tehniskām un detalizētām epidemioloģiskās drošības prasībām valdības noteikumos.

Rezolūcijā norādīts, ka šā gada jūlijā valdībā izskatītajā VM informatīvajā ziņojumā "Par Latvijas Covid-19 stratēģiju 2021. gada rudenim" kā viens no īstenojamajiem pasākumiem paredzēts pilnveidot epidemioloģiskās drošības pasākumu regulējumu, izstrādājot sabiedrībai saprotamas un vienkārši ieviešamas, starp nozarēm salāgojamas normas.

Valsts kanceleja ir pabeigusi darbu pie pilnveidojamā regulējuma juridiskā ietvara, bet VM sadarbībā ar nozares ministrijām ir jāsagatavo un izskatīšanai valdībā jāiesniedz pilnveidoti noteikumi par epidemioloģiskās drošības prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!