Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma jauno Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas likumu.
Likums nosaka, ka LNB projekts īstenojams līdz 2008.gada 18.novembrim saskaņā ar Uzraudzības padomes apstiprinātu projekta īstenošanas darbu un to finansējuma plānu un grafiku. LNB ēka tiks būvēta pēc arhitekta Gunāra Birkerta projekta.

LNB tiek veidota kā ikvienam pieejams informācijas, izglītības, zinātnes, kultūras un komunikāciju centrs. Projekta īstenošanas rezultātā izveidotā valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma nodrošinās pakalpojumu pieejamību ikvienai personai.

Uzceltā LNB ēka un palīgbūves būs valsts īpašums, kas tiks nostiprināts uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā.

Projekta pasūtītājs ir valsts Kultūras ministrijas personā.

LNB projekta īstenošanu uzraudzīs Ministru kabineta izveidotā sešu cilvēku liela Uzraudzības padome, kuru vadīs finanšu ministrs. Uzraudzības padomē ir iekļauts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētājs, Rīgas domes pārstāvis un LNB Atbalsta fonda pārstāvis. Uzraudzības padomes nolikumu apstiprinās Ministru kabinets.

LNB vajadzībām nepieciešamās zemes, kā arī uz tās esošo ēku atsavināšanu valsts vajadzībām veiks likumā "Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām" noteiktajā kārtībā.

Projekta īstenošanas procesā nepieciešamie iepirkumi tiks veikti saskaņā ar likumu "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām".

LNB projekta īstenošanai paredzētie līdzekļi tiks uzkrāti Kultūras ministrijas atvērtajā kontā Valsts kasē. Projekta īstenošanai paredzētos līdzekļus nevarēs izlietot citiem mērķiem.

LNB projekta īstenošana tiks finansēta no "Latvijas kuģniecības" privatizācijas rezultātā gūtajiem naudas ieņēmumiem, valsts budžeta ieņēmumiem no maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu, Latvijas Bankas maksājumiem valsts budžetā un citiem finansu avotiem.

Bibliotēkas celšanai varēs izmantot arī pašvaldību budžeta līdzekļus, neatmaksājamās un tehniskās palīdzības līdzekļus, ziedojumus un dāvinājumus un projekta īstenošanai paredzētas loterijas ieņēmumus.

Lai gan sākotnēji bija iecerēts, ka Kultūras ministrija pilnvaros LNB Atbalsta fondu informēt sabiedrību par šā projekta īstenošanu un vākt līdzekļus Latvijā un ārvalstīs, pieņemt projekta īstenošanai paredzētos ziedojumus un dāvinājumus un uzskaitīt tos, deputāti šodien pēc garām diskusijām nolēma neuzticēt Atbalsta fondam sabiedrības informēšanas funkciju, lai tam nebūtu jāparedz budžeta līdzekļi - vairāk kā miljons latu.

Ziedotie un dāvinātie līdzekļi tiks ieskaitīti Valsts kasē atvērtā kontā. LNB projekta īstenošanai izmantotā ārvalstu neatmaksājamā palīdzība, ziedojumi un dāvinājumi naudā vai citādi netiks aplikti ar muitas nodokli un citiem muitas maksājumiem.

Projektu visos tā īstenošanas posmos apdrošinās, veicot visu risku apdrošināšanu, tai skaitā piedāvājuma, avansa, visu būvniecības risku, civiltiesiskās atbildības un garantijas perioda apdrošināšanu.

Uzraudzības padome vienu reizi gadā iesniegs Ministru kabinetam ziņojumu. Savukārt Ministru kabinets reizi gadā iesniegs Saeimai pārskatu par projekta īstenošanas gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!