Foto: AFP/Scanpix

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja tabakas izstrādājumu aprites likumprojektu, kas paredz ieviest vairākus jaunus smēķēšanas ierobežojumus.

Vienlaikus deputāti noraidīja vairākus ierosinājumus par smēķēšanas aizliegumiem. Sākotnēji likumprojektā bija paredzēts aizliegums smēķēt privātajā automašīnā, tomēr deputāti vienojās šo normu izslēgt no likuma.

Tomēr iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā bija plašākas diskusijas par ieceri aizliegt smēķēt, vadot transportlīdzekli. Rezultātā deputāti vienojās šādu ierobežojumu neiekļaut tabakas aprites likumā, bet apspriest iespēju šādu normu paredzēt Ceļu satiksmes likumā.

Turpmāk pilnīgs smēķēšanas aizliegums attieksies uz sabiedrisko transportlīdzekļu, taksometru un pasažierus pārvadājošu kuģu saloniem, kabīnēm un kajītēm. Tālsatiksmes vilcienos un kuģos varēs būt atsevišķi vagoni vai kajītes, kas paredzētas smēķētājiem. Smēķēt būs aizliegts arī valsts un pašvaldību iestāžu īpašumā vai turējumā esošos transportlīdzekļos.

Tāpat Saeima nolēma neatbalstīt deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu aizliegt smēķēt arī grūtniecēm. Tomēr likumprojektā noteikts, ka smēķētājam būs aizliegts smēķēt un bez aicinājuma būs jāpārtrauc smēķēšana, uzturoties arī grūtnieces tuvumā. Joprojām būs spēkā norma, kas paredz smēķēšanas aizliegumu jebkurā publiskā vietā, ja klātesošajiem pret to ir iebildumi.

Deputāti izslēdza iepriekš atbalstīto normu, kas paredzēja no 2018. gada vidus atteikties no tabakas izstrādājumu publiskas izvietošanas veikalos. Saskaņā ar šo kārtību pircējam būtu pieejama vien cenu lapa ar pieejamajiem produktiem. Šādas izmaiņas būtu jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, jo direktīvas izpratnē tie uzskatāmi par tehniskajiem noteikumiem, tādēļ Sociālo un darba lietu komisija drīzumā atgriezīsies pie šīs ieceres.

Likumā precizēta smēķēšanas definīcija, attiecinot smēķēšanas jēdzienu arī uz ūdenspīpes lietošanu. Ņemot vērā, ka šajā procesā tiek izmantots tabakas aizvietotājs, formāli uz to patlaban nevar attiecināt smēķēšanas definīciju, deputātiem skaidroja Veselības ministrijas pārstāvji.

Jaunais Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, cita starpā paredz ievest jaunas prasības cigarešu iepakojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!