Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz ieviest regulējumu hipotekāro kreditoru interešu aizsardzībai gadījumos, ja nekustamais īpašums tiek atsavināts sabiedrības vajadzībām, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Likuma grozījumi neradīja diskusijas Saeimā, par tiem balsoja 82 deputāti.

Līdz šim Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums neparedzēja skaidru regulējumu hipotekārā kreditora aizsardzībai. Kā iepriekš portālam "Delfi" norādīja Saeimas Preses dienestā, regulēt hipotekārā kreditora aizsardzību ir nepieciešams gadījumos, kad īpašums tiek atsavināts pilnā apmērā un tas kalpo kā vienīgais kreditora saistības nodrošinājums labprātīgas atsavināšanas gadījumā.

Līdz šim teorētiski bija iespējama situācija, ka banka par ieķīlātā nekustamā īpašuma atsavināšanu uzzina vien brīdī, kad valsts institūcija jau vēlas nostiprināt savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Likuma grozījumu paredz ieviest samērīgu tiesisko regulējumu, kā arī tie paredz noteikt hipotekārā kreditora iesaistes kārtību nekustamā īpašuma atsavināšanas procesā. Tāpat grozījumi paredz nekustamā īpašuma īpašniekam un hipotekārajam kreditoram likumprojekts iespēju vienoties par institūcijas noteiktās atlīdzības sadali.

Vēstīts, ka likuma grozījumu autori Tieslietu ministrijā skaidrojuši, ka jautājums par hipotekārā kreditora īpašuma aizstāvību var kļūt aktuāls nākotnē lielu projektu īstenošanas laikā, piemēram, izbūvējot "Rail Baltica".

Plānots, ka grozījumi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā stāsies spēkā šī gada 1. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!