Saeima otrdien galīgajā lasījumā pieņēma šā gada valsts budžeta grozījumus. Budžeta pārpalikuma sadali atbalstīja visi pie varas esošo partiju, kā arī labējās opozīcijas deputāti no apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK - kopumā 68 deputāti. Savukārt “pret” bija 18 kreisās opozīcijas deputāti.
Kā informēja Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Atis Slakteris (TP), valsts budžeta ieņēmumi pārsnieguši prognozes par 130,1 miljonu latu jeb 5,1%, jo veiksmīgi izdevies iekasēt nodokļus.

Budžeta pārpalikums sadalīts starp visām ministrijām. Visvairāk naudas - 33,3 miljonus latu - saņēma Zemkopības ministrija atbalstam lauksaimniekiem. 18,2 miljoni latu piešķirti mērķdotācijām pašvaldībām, 14,7 miljonus latu saņems Finanšu ministrija, tai skaitā akcīzes nodokļa atmaksai zemniekiem.

Satiksmes ministrijai piešķirti 13,7 miljoni latu, tai skaitā nauda pasažieru pārvadājumiem un valsts autoceļu uzturēšanai. Veselības ministrija saņems 13 miljonus latus, kas tiks investēti slimnīcās.

Kā uzsvēra Slakteris, budžeta deficīta prognoze ar grozījumiem netiek mainīta un joprojām paliek 1,68% no iekšzemes kopprodukta.

Budžeta apspriešana turpinājās vairākas stundas, jo savus priekšlikumus aizstāvēja kreiso partiju pārstāvji. Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Aleksandrs Golubovs, komentējot frakcijas priekšlikumu neatvēlēt līdzekļus NATO sammita rīkošanai Rīgā, sacīja, ka pieci lati Aizsardzības ministrijai tomēr būtu jāpiešķir. Tā varētu nosūtīt NATO atteikumu, kurā būtu paskaidrots, ka Latvija atsakās no sammita rīkošanas, jo ir nabadzīga valsts un šādu greznību nevar atļauties.

Savukārt neatkarīgais deputāts Māris Gulbis (JD), rosinot policistu algu palielināt par 50 latiem jau šogad, apgalvoja, ka premjers Aigars Klavītis (TP) ir maldinājis cilvēkus, apgalvojot, ka ar budžeta grozījumiem algu jautājums netiek risināts. Pēc Gulbja teiktā, grozījumos paredzēti līdzekļi Drošības policijas atalgojumam. Viņaprāt, tādējādi tiek pieļauts, ka policisti tiek pretnostatīti viens otram.

Neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, neviens no šiem priekšlikumiem netika atbalstīts. Jau debašu sākumā Tautas partijas frakcijas deputāts Dzintars Ābiķis aicināja opozīciju būt konstruktīvai, jo viņu priekšlikumi tik un tā atbalstu negūs.

Kreiso partiju priekšlikumi paredzēja piešķirt vairākus desmitus miljonu latu pedagogu un policistu algu palielināšanai. Kā uzsvēra Slakteris, valsts sektorā strādājošo algu jautājums tiks skatīts kontekstā ar nākamā gada budžetu.

Saskaņā ar koalīcijas partiju un “tēvzemiešu” priekšlikumiem sadalīti apmēram divi miljoni latu dažādiem pašvaldību investīciju projektiem, piemēram, skolu remontiem, skolēnu autobusu iegādei, datorklašu aprīkošanai, ar veselības aprūpi saistītām vajadzībām, kā arī kultūrai, muzejiem un dažādām nevalstiskām organizācijām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!