Foto: LETA
Vismaz divas nedēļas ir jārēķinās, ka vakcīnu pret Covid-19 pieprasījums ģimenes ārstu praksēs stipri pārsniegs piegādāto vakcīnu apjomu, Ministru kabineta sēdē otrdien, 2. martā, sacīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča. Tāpat viņa pauda, ka maksimālais apjoms, ko ģimenes ārstiem varēs piegādāt, pašlaik ir 30 vakcīnu devas.

Juhņēviča skaidroja, ka no pirmdienas ir ieviesta prakse, ka, tiklīdz kā notiek vakcīnu sadale, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izsūta visiem informāciju ar vakcīnu piegādes sadales sarakstu.

Tā ģimenes ārsti tiks informēti, ka, piemēram, ieplānoto 60 devu vietā saņems 20 devas, lai varētu tālāk koordinēt vakcinējamo sarakstus, izejot no šīs informācijas. Juhņēviča pieļauj, ka šādā veidā varētu "pirmās nedēļas grūtības normalizēt".

Juhņēviča skaidroja, ka pasūtījums būs proporcionāls, izpildot pasūtījumus pilnā apjomā līdz 30 devām, bet lielākus pasūtījumus samazināt ne mazāk kā par 30 devām. "Maksimālais, ko ģimenes ārsts var savā praksē saņemt, rēķinot savu jaudu, ir 30 devas," norādīja Juhņēviča.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā vakcinācijas procesā iesaistījās arī ģimenes ārstu prakses, proti, vairāk nekā 500 prakses. Kā MK sēdē skaidroja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide, tas ir "gandrīz katrs otrais ģimenes ārsts".

Kā norādīja Veide – labā ziņa ir tāda, ka līdz šim nav saņemta informācija, ka būtu bijušas kādas nopietnas blaknes pēc "AstraZeneca" vakcinācijas senioriem.

Pēc Veides paustā, vilšanos sagādāja tas, ka ģimenes ārsti saņēma mazāk vakcīnu, nekā bija pasūtījuši, piemēram, pieteiktu 40 devu vietā saņēma par 10 vai pat uz pusi mazāk. Tāpat bijušas problēmas ar sarakstu veidošanu un datu iegūšanu no vietnes "manavakcina.lv".

Kā mierināja Juhņēviča, tagad risinājums ir izstrādāts. "Nākamreiz, kad sūtīs sarakstus, mums būs skaidrs, kādā veidā ģimenes ārsts šo sarakstu e-veselībā var saņemt. Līdz ar to tā problēma pašreiz ir atrisināta," apgalvoja Juhņēviča.

Iepriekš ziņots, ka patlaban ģimenes ārsti vakcīnu pret Covid-19 trūkuma dēļ var tikai piedāvāt atkārtoti pierakstīties rindā vai saņemt vakcīnu pēc vairākām nedēļām, pavēstīja Veide.

Pirmās nedēļas laikā kopš uzsākta senioru, kas vecāki par 70 gadiem vakcinācija, poti saņēmuši vairāk nekā 10 000 seniori. Vakcinācijas procesā iesaistījušās vairāk kā 500 vakcinācijas veicēji – gan ģimenes ārstu prakses, gan ārstniecības iestādes. Līdz šim vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989 reģistrējušies 52 000 seniori, nedaudz vairāk kā 16 000 no tiem saņēmuši uzaicinājumus sazināties ar noteiktu vakcinācijas vietu – vai nu ģimenes ārstu, vai ārstniecības iestādi, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!