Foto: F64

Ja Drošības policija atklās un tiesa pierādīs vismaz 78 balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, "Vienotībai" viens mandāts būs jāatdod "Saskaņai", ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Latgalē kopumā "Vienotību" atbalstīja 16 187 pilsoņi jeb 15% no apgabala balsotājiem, tas ir par trešdaļu vairāk nekā ārkārtas vēlēšanās, tomēr atpaliek no 10.Saeimas vēlēšanu panākumiem. Rezultāts - iegūti trīs no 15 šā apgabala mandātiem.

Cīņa par pēdējā mandāta sadali Latgalē bija ļoti asa - "Ir" aprēķini liecina, ka, saņemot visā Latgalē tikai par 78 balsīm mazāk, "Vienotība" netiktu pie trešā mandāta, bet to saņemtu "Saskaņa". Tātad balsu pirkšanas skandāls var ietekmēt šā viena mandāta piekritību, ja "Vienotības" derīgo balsu skaits samazinātos zem 16 109 balsīm.

Par to gan vispirms jālemj tiesai - ja tā konstatēs balsu pirkšanu, tad Centrālajai vēlēšanu komisijai būs jāvērtē, vai ir ietekme uz mandātu sadali.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāta Dzintara Zaķa labā vēlēšanās nelegāli varētu būt savāktas 2500 balsis, uzskata Viļānu novada domes deputāts un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš

Pēc Vidiņa domām, uzņēmējam, kurš organizēja balsu vākšanu, tas izmaksājis vairāk nekā 20 000 eiro, jo katra balss, esot maksājusi apmēram no 10 līdz 20 eiro.

Vidiņš atklāja, ka zina, kurš uzņēmējs ir rīkojis balsu pirkšanu Zaķa labā, taču viņa vārdu neatklāj. Viņš uzskata, ka Zaķis noteikti bijis informēts par to, ka vēlēšanās notiks nelegāla balsu vākšana tieši par viņu.

Drošības policija sākusi kopumā sešus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem pagājušajā sestdienā notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās. Vienā no sākumā ierosinātajām lietām ir aizdomās turētais, kuram piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!