Foto: LETA

Garkalnes novada Bukultos otrdien pēcpusdienā nogāzusies neliela četrvietīga lidmašīna, un, pēc sākotnējās informācijas, avārijā bojā gājuši divi cilvēki, pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele.

Izsaukums saņemts plkst.15.23 no kāda iedzīvotāja, kurš Bukultos mežainā un purvainā apvidū bija atradis avarējušu četrvietīgu lidaparātu. To apskatot, glābēji lidmašīnas priekšgalā atraduši divus bojāgājušos.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs pastāstīja, ka traģiskais negadījums noticis eksāmena laikā, kad topošais pilots veicis otro lidojumu. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, eksaminators ir bijis ļoti pieredzējis pilots no Igaunijas, bet students – Krievijas pilsonis.

Gorodcovs atzina, ka pašlaik nav skaidri avārijas iemesli, jo lidaparāts ir bijis praktiski jauns un arī laikapstākļi bijuši lidojumam labvēlīgi, turklāt lidmašīna diezgan stāvā leņķī ietriekusies ar purnu zemē, nevis planējusi, kā tas būtu gadījumā, ja pārstātu strādāt dzinēji.

Pašlaik gan nav iespējams pateikt, vai lidaparāta dzinēji ir strādājuši.


Ar to pašu lidmašīnu rīta pusē eksāmenu Eiropas Savienības pilota licences saņemšanai jau veiksmīgi bija nokārtojis kāds cits students, un arī lidojumu starplaikos nekādu sūdzību par lidaparātu nav bijis.

Pēc Gorodcova rīcībā esošās informācijas, eksāmenus organizējusi pilotu skola ar bāzes vietu Spilves lidlaukā.

"Šis gadījums ir pamatīgi jāizmeklē. Mums tā nekad nav bijis, ka negadījums notiek eksāmena laikā, kad pats students jau ir izgājis pilnu teorētisku un praktisku apmācību kursu un lidmašīnā ir arī pieredzējis eksaminators," sacīja Gorodcovs.

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja vadītājs Ivars Gaveika apstiprināja, ka eksaminators ir bijis pilots no Igaunijas, Tartu universitātes, savukārt students - no Maskavas.

Gaveika nekomentēja, kas varētu būt par iemesliem avārijai, jo tos vēl birojs izmeklēs - gan pārbaudīs lidaparātu, tā dzinējus un citus apstākļus.

Viņš norādīja, ka izmeklēšana varētu aizņemt vairākus mēnešus, jo birojs izmeklē vēl iepriekš notikušus negadījumus. Gaveika piebilda, ka kopš 4.maija Latvijā kopumā bijušas deviņas lidaparātu avārijas, kuras birojs šobrīd izmeklē.

Šembele otrdienas vakarā sacīja, ka abi bojāgājušie izcelti no lidaparātiem un nodoti izmeklētājiem.

Viens no viņiem ir 1982.gadā dzimis vīrietis, savukārt otrs 1964.gadā dzimis vīrietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!