Foto: F64
Pierīgas novadiem būtu jāievieš arī sēņu nodokļi pilsētniekiem, kas dotu iespēju ar pabalstiem kompensēt iedzīvotājiem radītās sabiedriskā transporta sadārdzinājuma izmaksas, ko šobrīd pieņēmusi Rīga, ironizē Garkalnes novada mēra vietnieks Kārlis Bružuks (LZP).

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) "spļauj akā no kuras pašam būs jādzer. Pierīgas novadus rīdzinieki izmanto atpūtai, piemēram, Garkalnes novads ar saviem mežiem tiek uzskatīts par Rīgas plaušām. Pilsētnieki šeit brauc peldēties, sēņot, sportot un tas viss ir bez maksas," atzīmē Bružuks.

Bružuks atzīst, ka Rīgas rīcība, "maigi izsakoties, ir ne tikai klaji pretrunā ar eiro ieviešanas principu, bet arī diskriminējoša pret Latvijas iedzīvotājiem".

Viņš norāda, ka eiro ieviešanas labās prakses kontekstā plānotais 1,20 eiro pēc paredzētā kursa nekādi neatbilst 0,50 latiem. "Šāda Rīgas mēra rīcība ir mēģinājums glābties no finansiālās bedres, ko Rīgas saimnieki ar saviem populistiskajiem gājieniem, bezmaksas biļetēm u.t.t. ir radījuši," atzīmē Bružuks.

Viņš uzsver, ka Ušakovs nav rēķinājies ar to, ka pierīgas novados dzīvojošiem iedzīvotājiem, kuriem darba vietas ir Rīgā, šāds lēmums radīs smagas finansiālās sekas. Arī plānotā un tik daudz atrunātā park&ride sistēma pie šāda principa nedarbosies, kas Rīgas iedzīvotājiem nozīmēs lielākus sastrēgumus, gaisa kvalitātes pasliktināšanos un citas negatīvas sekas.

Garkalnes novadā izglītības iestādes gan saviem, gan Rīgas bērniem nodrošina brīvpusdienas līdz 6.klasei, mazie rīdzinieki tāpat bez maksas apmeklē mūzikas un mākslas skolas, deju un vokālos ansambļus, atzīmē Garkalnes vicemērs.

"Pieļauju, ka šādi Rīgas soļi varētu mums likt aizdomāties par mūsu, iespējams, nelietderīgo dāsnumu," atzīmē Bružuks.

Viņš arī informē, ka vērsīsies pie tiesībsarga un lūgs izvērtēt šo pretrunīgo Rīgas domes lēmumu, kā arī aicina citas Pierīgas pašvaldības paust savu viedokli.

Jau ziņots,  Rīga plāno no 1.janvāra mainīt sabiedriskā transporta biļešu cenas - rīdziniekiem biļetēm piemēros 50% atlaidi un tās maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem - 35,6 latus, trīs transportiem - 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi deklarētos galvaspilsētā, pašvaldības ieņēmumi  varētu pieaugt par 25%. 

Tiesībsargs norādījis, ka diskriminācijas aizliegums tiktu pārkāpts situācijā, ja ne-rīdziniekiem par braukšanu būtu jāmaksā vairāk, nekā ir viena brauciena pašizmaksa. Tikai nosakot braukšanas maksas atvieglojumus Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem likumi neesot pārkāpti un diskriminācijas aizliegums esot ievērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!