Turpmāk ugunsgrēkus pierobežā dzēsis arī kaimiņvalstu glābēji, to paredz otrdien Ministru kabinetā apstiprinātie Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā.

Likumā paredzēts, ka līdz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) struktūrvienības ierašanās brīdim ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbus Latvijas teritorijā var vadīt arī citas Eiropas Savienības ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta augstākā amatpersona, ja notikuma vietā tā ierodas pirmā.

Kā skaidro grozījumu izstrādātāji, nereti ir bijuši gadījumi, kad kaimiņvalstu ugunsdzēsēji negadījuma vietā pierobežā varējuši ierasties ātrāk par Latvijas kolēģiem, taču mūsu valsts likumdošana juridiski līdz šim nepieļāva citas valsts glābējiem to darīt. "Līdz ar pieņemtajiem grozījumiem šī nepilnība normatīvajos aktos ir labota," norāda Iekšlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

VUGD pārrobežu sadarbību ugunsnelaimju likvidēšanā un glābšanas darbu veikšanā nosaka Operatīvās sadarbības līgumi, kas 2002.gada 24.augustā parakstīti ar Igaunijas Glābšanas pārvaldi, bet 2001.gada 31.maija – ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas departamentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!