Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 8. novembrī, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu piešķir 5000 eiro pacientam par kaitējumu veselībai pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas.

Valdība šī gada 3. maijā pieņēma noteikumus, kas paredz iespēju saņemt kompensāciju, ja vakcīnas pret Covid-19 infekciju izraisīta blakusparādība radījusi smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai.

Atbildīgā iestāde par pacienta veselībai vai dzīvībai radītā smaga vai vidēji smaga kaitējuma konstatēšanu, kompensācijas apmēra noteikšanu, piešķiršanu un izmaksāšanu ir Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

ZVA šī gada 12. oktobrī lēma piešķirt kompensāciju 5000 eiro apmērā par vakcīnas pret Covid-19 infekciju ("JCOVDEN") blakusparādību izraisīto vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai.

Minētie līdzekļi tiks piešķirti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valdība jau iepriekš lēmusi piešķirt 152 290 eiro apmērā, lai ZVA veiktu maksājumus saistībā ar vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai.

Saistībā ar vienas personas nāvi izmaksāti 142 290 eiro, bet citai persona par kaitējumu veselībai – 10 000 eiro.

Iepriekš pie VM ar jautājumiem par Covid-19 vakcināciju vērsās 13. Saeimas opozīcijas deputāti, kuri tostarp vēlējās zināt par Covid-19 vakcīnu kā iespējamu personas nāves cēloni.

VM deputātiem atbildēja, ka līdz šā gada 23. oktobrim Latvijas iedzīvotāju Veselības statistikas datubāzē ievadītas tikai trīs medicīniskās apliecības, kurās ārsts personas nāves cēloni ir saistījis ar organisma reakciju, kuras cēlonis varētu būt saistīts ar vakcināciju pret Covid-19.

Tomēr, pēc visu datu apstrādes ar automatizēto kodēšanas programmu, divos gadījumos vakcinācija pret Covid-19 netika apstiprināta kā nāves pamatcēlonis, savukārt vienā gadījumā (mirušās personas vecuma grupa 80-89 gadi) vakcīnas pret Covid-19 izraisītās komplikācijas ir atzītas par nāves pamatcēloni. Šajos trīs gadījumos autopsija nav veikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!