Foto: Pixabay
Lai līdz šā gada beigām nodrošinātu valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un uzsāktu pakāpenisku epidurālās anestēzijas pieejamības uzlabošanu dzemdību procesā, valdība otrdien atbalstīja vairāk nekā 420 000 eiro finansējuma piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

"Soli pa solim, vajadzību pa vajadzībai virzāmies uz universālu veselības aprūpi Latvijā, padarot pakalpojumus cilvēkiem arvien pieejamākus. Šodien pieņemtos lēmumus ar nepacietību gaidījuši topošie un jaunie vecāki. Turpināsim strādāt pie risinājumiem arī citās jomās,” ministrijas preses paziņojumā citēts veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Līdz gada beigām ar 13 000 eiro iecerēts nodrošināt autiskā spektra traucējumu diagnostikas pakalpojumu bērniem, savukārt 6 tūkstoši paredzēti, lai izstrādātu vienotu diagnostikas metodiku un ieviešanu visā valstī, ko nodrošinās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti.

Savukārt 402 000 eiro ļaus uzsākt valsts apmaksātas epidurālās anestēzijas pakalpojuma pieejamības uzlabošanu, paplašinot pakalpojuma saņemšanas nosacījumus un ieviešot vienotu pieeju ārstniecības iestādēs. Ņemot vērā speciālistu skaitu, noslodzi un ārstniecības iestāžu kapacitāti, kā arī pieejamo finansējumu, epidurālo anestēziju šobrīd nav iespējams nodrošināt ikvienai sieviete, kura to vēlas, skaidroja VM.

Sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju un Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociāciju noteiktas un iekļautas vienotas medicīniskās indikācijas, kad epidurālā anestēzija ieteicama prioritāri, tādējādi ļaujot laikus plānot, kad būtu nepieciešams izmantot šo pakalpojumu. Anestēzija noteikta tādos gadījumos, kā piemēram, sistēmiskas saslimšanas grūtniecības laikā, nekontrolēta grūtniecības hipertensija/preeklampsija, cukura vielmaiņas traucējumi – slikta glikēmijas kontrole, polihidramnijs, augļa makrosomija, aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 40 kg/m2), dzemdes diskoordinācija, daudzaugļu grūtniecība, priekšlaicīgas dzemdības (< 34 grūtniecības ned.), augļa attīstības anomālijas un citas indikācijas.

Lēmums par pakalpojumu pieejamības uzlabošanu pieņemts pamatojoties uz Latvijas iedzīvotāju kolektīvajiem iesniegumiem Saeimā šā gada maijā, kad vairāk nekā 10 000 balsu tika savāktas par valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un grūtnieču tiesībām uz bezmaksas epidurālo anestēziju.

Abus pakalpojumus plānots attīstīt un nodrošināt arī turpmāk, ik gadu tam atvēlot ap 2,2 miljoniem eiro. Finansējums iekļauts nākamā gada valsts budžeta projektā, kurš vēl jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!