Foto: DELFI

Valdība otrdien piešķīra Veselības ministrijai papildus 10,2 miljonus latu stacionārās veselības aprūpes nodrošināšanai, lielāko daļu naudas gūstot no valsts parāda vadībai paredzētajiem līdzekļiem, bet mazāko - pārdalot pašas ministrijas budžetu.

Papildus piešķirtie līdzekļi tiks izmatoti, lai palielinātu viena pacienta ārstēšanas tarifu terapeitiskajiem pakalpojumiem. Veselības ministrija norāda, ka šobrīd noteiktais terapeitiskais tarifs ir 115,6 lati. Tas tika aprēķināts 2011.gadā, balstoties uz Nacionālā veselības dienesta Vadības informācijas sistēmā apkopoto informāciju par lokālo daudzprofila slimnīcu veiktajām manipulācijām un gultasdienu skaitu 2010.gadā. Taču tarifs neatbilst reālajām ārstēšanas izmaksām, uz ko pagājušajā gadā savā ziņojumā norādījusi arī Valsts kontrole.

Situācijas risinājumam Veselības ministrija rosināja terapeitisko tarifu palielināt līdz 185,9 latiem, kas atbilst 2011.gada izmaksām.

Valdības rīkojums turklāt arī paredz palielināt Veselības ministrijas bāzes izdevumus 2013., 2014. un 2015.gadam, paredzot papildus 9 057 965 latu, lai arī turpmāk nodrošinātu viena pacienta ārstēšanas tarifu terapeitiskajiem pakalpojumiem 2012.gada līmenī.

Valdība nolēma nepieciešamos līdzekļus iegūt, novirzot šim mērķim Zāļu valsts aģentūras maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu līdzekļu atlikumu uz 2012.gada 1.janvāri 300 000 latu apmērā, par 300 000 latu samazinot plānoto finansējumu starptautiskajiem norēķiniem par Latvijas iedzīvotājiem Eiropas Savienības dalībvalstīs sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī pārdalot 9 657 965 latu no valsts parāda vadībai paredzētajiem līdzekļiem.

Veselības ministrija uzsver - ja nozarei papildus finansējums netiktu piešķirts, tad, lai 2012.gadā nodrošinātu stacionāro aprūpi, būtu jāmeklē alternatīvi risinājumi līdzekļu piesaistei tarifa optimāla apjoma noteikšanai. Tādā gadījumā būtu jālemj par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu groza samazināšanu vai stacionārās palīdzības koncentrēšanu tikai 10 slimnīcās.

Jau ziņots, ka līdz šim tikai 21 no 39 slimnīcām ir noslēgusi līgumus ar valsti par stacionāro un sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Savukārt citas slimnīcas ir izteikušas vēlmi sadalīt līgumu divās daļās - par ambulatorajiem un par stacionārajiem pakalpojumiem.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs sacīja, ka lielākā daļa slimnīcu patlaban piekrīt parakstīt līgumus par ambulatorajiem pakalpojumiem, bet par stacionāro pakalpojumu līgumu noslēgšanu varēs runāt tad, kad papildu finansējums tiks piešķirts un būs zināms, cik maksās viena slimnieka ārstēšana.

Slimnīcām līgumi jānoslēdz līdz februāra beigām. Ja līgumus par neatliekamo pacientu ārstēšanu slimnīcas nenoslēgs, tad stacionāros varētu ārstēt vienu divpadsmito daļu no pagājušā gada pacientu skaita, līdz būs zināms par papildu finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!