Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra ieslodzījuma vietām papildus 238 931 latus, lai varētu izpildīt Satversmes tiesas spriedumu un ieslodzīto uztura normas saskaņot ar valstī noteiktajām ieteicamajām uztura devām.

Tieslietu ministrija skaidrojumos valdībai norāda, ka pagājušā gada vasarā valdība samazināja uztura pamatnormas gan darbā iesaistītiem, gan darbā neiesaistītiem ieslodzītajiem. Tika samazināta maizes, putraimu, makaronu, zivju, kausētu dzīvnieku tauku, augu eļļas, olu, kartupeļu un sausā piena deva.

Šo lēmumu apstrīdēja Satversmes tiesā, un tiesa spriedumā secināja, ka kopumā dienas uztura pamatnorma ir pietiekama un nerada tūlītēju veselības apdraudējumu, tomēr atsevišķas minerālvielas un vitamīnus tā nenodrošina atbilstoši "Ieteicamajās uztura devās" norādītajam. Satversmes tiesa uzskatīja, ka ilgstošā laikā šāds nesabalansēts uzturs var radīt veselības problēmas, tāpēc valstij ir pienākums novērst neatbilstību "Ieteicamajām uztura devām".

Tāpēc TM ir izstrādājusi grozījumus ieslodzīto uztura normās, kā arī lūdz piešķirt papildus līdzekļus šā gada budžetā, lai varētu jaunās normas ieslodzītajiem arī nodrošināt. Savukārt turpmākajos gados šim mērķim būs vajadzīgi 407 522 latu ik gadu.

Kopumā valsts budžetā šogad ieslodzīto ēdināšanai paredzēti 1 651 913 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!