Valdība otrdien lēma piešķirt vienu miljonu eiro Ādažu novada domei, lai varētu veikt pašvaldībai piederošā autoceļa, kas nodrošina piekļuvi Ādažu militārajai bāzei, pārbūvi.

Autoceļa "Mežaparka ceļš" posms no Smilšu ielas līdz Kadagas ceļam 1,56 kilometru garumā nodrošina piekļuvi Ādažu militārās bāzes un poligona centrālajam kontroles un caurlaides punktam no Kadagas ceļa puses, tāpēc Aizsardzības ministrijas interesēs ir sakārtot autoceļu atbilstošā tehniskā stāvoklī, vēstīts priekšlikuma anotācijā.

Šo ceļu izmanto arī vietējie iedzīvotāji, lai piekļūtu saviem īpašumiem, kā arī pa šo autoceļu tiek nodrošināta sabiedriskā transporta kustība.

Pašlaik uz ceļa laika gaitā ir izveidojušās bedres, plaisas, izdrupumi un iesēdumi, kas pasliktina pārvietošanās kvalitāti. Turklāt uz autoceļa nav nodrošināta droša gājēju un velosipēdistu pārvietošanās.

Ceļa pārbūves laikā plānots nodrošināt nemainīgu brauktuves platumu un uzlabot ūdens novadīšanas sistēmu, palielinot ceļa nestspēju, kā arī ir paredzēts ierīkot apvienoto gājēju un velosipēdistu celiņu, veikt apgaismojuma tīklu izbūvi u.c. darbības autoceļa seguma sakārtošanai.

Ādažu novada pašvaldība jau 2020. gadā izsludināja būvdarbu iepirkumu, bet tolaik kopējās izmaksas pārsniedza pašvaldības iespējas, tāpēc tas tika pārtraukts.

Iepirkums vēlreiz izsludināts 2021. gada aprīlī un ir izvēlēts pakalpojuma sniedzējs, kas plāno šos darbus veikt par līguma summu 1 559 555,55 eiro, kopējām būvdarbu izmaksām sastādot 1 887 062,22 eiro.

Autoruzraudzības izmaksas saskaņā ar spēkā esošo projektēšanas un autoruzraudzības līgumu ir 8 122,73 eiro, savukārt būvuzraudzības izmaksas – 16 577 eiro. Kopējās būvdarbu, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas ir 1 911 761,95 eiro.

Ņemot vērā Aizsardzības ministrijas iepriekš panākto vienošanos ar Ādažu novada domi, Aizsardzības ministrija autoceļa "Mežaparka ceļš" posma no Smilšu ielas līdz Kadagas ceļam pārbūvei paredz 2021. gadā piešķirt Ādažu novada domei 1 000 000 eiro.

Pārējo izmaksu segšanu nodrošinās Ādažu novada pašvaldība, darbu izmaksas daļēji sedzot no pašvaldības budžeta un daļēji – ņemot pašvaldībām pieejamo aizņēmumu Covid-19 krīzes seku mazināšanai un novēršanai.

Jau ziņots, ka līdz 4. decembrim Ādažu poligonā norisināsies ikgadējās starptautiskās militārās mācības "Winter Shield 2021", lai trenētu un pilnveidotu vienību kaujas spējas un bruņoto spēku savstarpējo sadarbību un savietojamību Baltijas reģiona aizsardzības nodrošināšanai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!