Turpmāk sadalot valsts budžeta līdzekļus augstskolām, tiks ņemti vērā arī augstskolu sasniegtie rādītāji - par valsts budžeta līdzekļiem attiecīgo grādu vai profesionālo kvalifikāciju ieguvušo personu skaits, informēja IZM.
Pašreiz Izglītības un zinātnes ministrijas ikgadējais valsts budžeta paredzētais finansējums tiek sadalīts katrai augstskolai un koledžai, finansējumu aprēķinot un piešķirot pēc formulas, kas balstīta tikai uz augstākās izglītības iestādes cilvēkresursu kapacitātes rādītājiem (profesoru skaitu), bet neņemot vērā sasniegtos rezultatīvos rādītājus. Turpmāk šo kārtību paredzēts mainīt.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi noteikumos "Kārtība, kādā augstskolas un koledžas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem"" sagatavots, lai precizētu augstskolām un koledžām zinātnes attīstības nodrošinājumam paredzētā valsts budžeta finansējuma aprēķināšanas, piešķiršanas un izlietošanas kārtību.

Lai veicinātu studiju un zinātniskās pētniecības darba vienotību, kā arī sekmētu uz rezultātu balstītu zinātniskās pētniecības darba finansējumu augstākās izglītības iestādēs, MK noteikumu projekts nosaka vienotu zinātnes attīstības nodrošinājumam paredzētā valsts budžeta finansējuma aprēķināšanas kārtību, ņemot vērā augstākās izglītības iestādes cilvēkresursu kapacitāti, valsts noteikto studiju vietu skaitu pa studiju līmeņiem, akadēmiskā personāla ar zinātnisko grādu skaitu, kā arī sasniegtos rezultatīvos rādītājus – par valsts budžeta līdzekļiem attiecīgo grādu vai profesionālo kvalifikāciju ieguvušo personu skaitu.

MK noteikumu projekts precizē zinātniskās darbības attīstības nodrošinājuma finansējuma minimālo apmēru augstskolām un koledžām, kā arī finansējuma piešķiršanas un izlietošanas kārtību, projektu izvērtēšanā piesaistot Latvijas Zinātnes padomes ekspertus.

Ceturtdien attiecīgais projekts izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!