Lai esošā ekonomiskajā situācijā sociāli neaizsargātākiem vidējās izglītības absolventiem, kas uzrādījuši augstus mācību sasniegumus, neliegtu iespēju turpināt izglītoties, grozījumi paredz mainīt stipendijas no valsts budžeta līdzekļiem piešķiršanas prioritāti, kā galveno papildu kritēriju sekmīgiem studentiem izvirzot sociālos apstākļus, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos par stipendijām.

Uz šādas iniciatīvas nepieciešamību, izvērtējot augstākās izglītības sistēmu, norādījuši arī Pasaules bankas eksperti.

Šobrīd augstskolās stipendijas saņem aptuveni 14% no valsts budžeta finansētajiem studējošajiem un pašlaik normatīvie akti pieļauj augstākā līmeņa studiju programmās studentam saņemt gan mērķstipendiju no Eiropas Sociālā fonda (ESF), gan arī stipendiju no valsts budžeta.

2008.gada 21.oktobrī MK tika apstiprināti noteikumi divās IZM īstenotajās ESF aktivitātēs – „Atbalsts maģistra studiju programmu īstenošanai” un „Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai”. Šie noteikumi paredz, ka maģistranti var saņemt mērķstipendijas 300 latu apmērā mēnesī, savukārt 1. un 2.kursa doktoranti līdz 600 latu mēnesī, bet 3.kursa doktoranti un zinātniskā grāda pretendenti – līdz 800 latiem mēnesī.

Lai nodrošinātu, ka pēc iespējas vairāk studentu var saņemt sociālo atbalstu studiju laikā, grozījumi paredz, ka studējošais vienlaikus varēs saņemt tikai vienu no stipendijām – stipendiju no valsts budžeta vai mērķstipendiju no ESF.

Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem stipendiju fonds tiks saglabāts līdzšinējā apjomā, taču tā nodrošināšanai tiks izmantoti gan valsts budžeta, gan ESF līdzekļi. Proti, noteikumu projekts paredz samazināt profesionālās izglītības iestādes stipendiju fondu no valsts budžeta līdzekļiem, no 2009.gada 1.septembra katram audzēknim paredzot ne mazāk kā 10 latu mēnesī, bet papildus IZM radusi iespēju maksāt mērķstipendijas no ESF līdzekļiem. Līdz šim tie bija 20 lati mēnesī.

Šādu soli ļauj veikt IZM uzsāktā ESF aktivitāte „Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana”, kuras ietvaros aptuveni 10 000 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu papildus jau esošajām valsts noteiktajām stipendijām saņem mērķstipendijas līdz 50 latiem mēnesī. Tiesības saņemt mērķstipendiju šobrīd ir audzēkņiem, kuri mācās akreditētās profesionālās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās izglītības
programmas prioritārajās jomās – inženierzinātnēs un tehnoloģijās, arhitektūrā un būvniecībā.

IZM izdevies iegūt papildu finansējumu 15 miljonu latu apmērā ESF aktivitātes „Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana” īstenošanai, tāpēc plānots, ka nākamajā mācību gadā mērķstipendijas varēs saņemt arī citu specialitāšu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, tādējādi nodrošinot, ka valsts budžeta līdzekļu samazinājuma rezultātā, sociālais atbalsts audzēkņiem tiks nodrošināts līdzšinējā apmērā.

Noteikumi stāsies spēkā ar 2009.gada 1.jūliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!