Valdība otrdien nolēma samaksāt tiesas noteiktos 50 209 latus ar leikēmiju slimajai Irinai Salovai, lai kompensētu zāļu iegādi. Līdzekļi tiks piešķirti no programmas neparedzētajiem gadījumiem.
Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš ministriem norādīja, ka tiesas lēmums ir pārsūdzēts, līdz ar to “tam var būt atpakaļejošs spēks”. Naudu sāks izmaksāt novembrī.

Savukārt veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) uzsvēra, ka patlaban ministrija nevar izvairīties no naudas maksāšanas. “Nepildīt [tiesas lēmumu] nevaram, pašiem līdzekļu nav,” sacīja Eglītis.

Valdība vienojas piešķirt līdzekļus pacientes dzīvības uzturēšanai nepieciešamo zāļu “Sprycel” (“Dasatinib”) iegādes kompensēšanai 100% apmērā, saskaņā ar Administratīvās rajona tiesas lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu. Atbilstoši ārstu lēmumam, sievietei nepieciešami 13 zāļu iepakojumi.

Paskaidrojumā VM norāda, ka, ievērojot budžeta līdzekļu samazinājumu, ne Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai, ne ministrijai budžetā nav līdzekļu šādu neparedzētu izdevumu segšanai.

Salova lūgusi tiesai uzlikt valstij par pienākumu līdz tiesas spriedumam 100% apmērā kompensēt viņas dzīvībai svarīgo medikamentu "Sprycel" iegādi, un Administratīvā apgabaltiesa aprīļa sākuma nolēma atstāt negrozītu iepriekš Administratīvās rajona tiesas iesniedzējai labvēlīgo lēmumu.
Salova, kura ar akūtu limfoleikozi slimo no 2006.gada sākuma, iepriekš tiesā arī apstrīdējusi VM lēmumu kompensēt dzīvībai svarīga medikamenta iegādi valdības noteikumos paredzētajā maksimālajā apmērā - apmēram 28% no cenas. Administratīvā rajona tiesa pērnā gada rudenī tiesvedību apturēja un vērsās Satversmes tiesā (ST), lūdzot izvērtēt valdības noteikumu pamatotību, kas noteic ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību.
ST 2008.gada decembra nogalē apstrīdētās noteikumu normas atzina par valsts pamatlikumam atbilstošām.
Savukārt trešajā sūdzībā, ko Salova iesniegusi Administratīvajā rajona tiesā, viņa lūgusi izvērtēt VM rīcības pamatotību, jo ministrija nav sniegusi viņai atbildi uz iesniegumu, kurā lūgts samaksāt kompensāciju par Lietuvā saņemtajiem ārstniecības pakalpojumiem 2006.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!