Foto: LETA
Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumu šogad piešķirt vēl 6 898 194 latu vairākiem Sociālās drošības tīkla jeb "sociālā spilvena" stratēģijas pasākumiem.

Nepieciešamos līdzekļus iegūs uz budžeta deficīta rēķina, palielinot apropriāciju valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

No piešķirtajiem papildus līdzekļiem Labklājības ministrija saņems 4,2 miljonus latu, no tiem 2,5 miljoni tiks tērēti garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta palielināšanai un valsts atbalstam pašvaldībām, līdzfinansējot 50% no izlietotajiem līdzekļiem GMI pabalstam, bet 1,7 miljoni latu dzīvokļa pabalsta izmaksas nodrošināšanai.

Satiksmes ministrijai valdība nolēma piešķirt gandrīz 2,2 miljonus latu, tai skaitā līdzekļus zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā 1,89 miljonu latu apmērā un līdzekļus zaudējumu kompensēšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par invalīdu pārvadāšanu republikas pilsētās 296 097 latu apmērā.

1 024 772 latu SM saņems uzreiz, lai nodrošinātu zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā šā gada pirmajā pusē.

Savukārt atlikušo summu – 1,16 miljonus latu – valdība piešķirs atbilstoši pārvadātāju iesniegtajai informācijai par faktiskajiem zaudējumiem 2011.gada otrajā pusē pēc pārvadāto pasažieru ar braukšanas maksas atvieglojumiem uzskaites.

LM ziņojums valdībai liecina, ka šā gada 2.ceturksnī "sociālā spilvena" pasākumiem tika izlietoti valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļi 27,6 miljonu latu apmērā, bet kopumā pirmajos divos ceturkšņos ir izlietoti 46,4 miljoni latu. Gada pirmajā pusgadā apgūti 55% no plānotajiem līdzekļiem, tai skaitā labklājības jomā finansējums apgūts 58%, izglītības jomā 58% apmērā, veselības aprūpes jomā 51% apmērā, lai gan ārstniecības iestāžu veiktais darbs faktiski veido 64,6% finansējuma izlietojuma, bet pārvadājumu (transporta) jomā 49% apmērā.

LM informē, ka no "sociālā spilvena" šogad sniegts atbalsts arvien lielākam iedzīvotāju skaitam. Pārskata periodā bija pirmo reizi kopš Stratēģijas ieviešanas vērojams gan trūcīgo personu skaita, gan GMI un dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaita samazinājums. Piemēram, 1.ceturkšņa beigās – martā - GMI pabalstu saņēma 79 545 personas, bet jūnijā - par 9468 personām mazāk. Arī dzīvokļa pabalstu saņēmēju skaits, kas martā bija 80 735 personas, jūnijā bija samazinājies līdz 51 040 personām. Tomēr joprojām pabalstu saņēmēju skaits ir krietni lielāks kā pagājušajā gadā. LM arī norāda, ka vasaras mēnešos situācijas uzlabojums daļēji saistīts ar to, ka palielinās iedzīvotāju iespējas iesaistīties sezonas darbos.

Veselības aprūpē šogad pirmajos divos ceturkšņos "sociālā spilvena" atbalsts sniegts jau 499 051 gadījumos – gandrīz tikpat cik visa pagājušajā gadā, kad ambulatoro apmeklējumu un hospitalizācijas gadījumos pamatpakalpojuma sniegšana un pacienta iemaksas kompensēšana nodrošināta 571 066 gadījumos

LM informē, ka Valsts reģionālās attīstības aģentūra ir veikusi visas izmaksas 62 novadu pašvaldībām skolēnu autobusu iegādei, līdz ar to maksājumi autobusu iegādei 2011.gadā vairs netiek plānoti.

Stratēģijas darbības beigu termiņš ir 2011.gada 31.decembris, taču LM jau rosinājusi valdību to pagarināt arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!