Foto: Rīgas dome

Rīgas domes (RD) Vidi degradējošo būvju komisija piektdien, 11. maijā, lēma piespiedu kārtā sakārtot graustus Raņķa dambī 14 un Kalnciema ielā 2B, portālu "Delfi" informē Īpašuma departaments.

Sakārtošana paredz, ka īpašniekiem ir nekavējoties jāiežogo namu piegulošā teritorija, lai nepiederošas personas vairs netiktu klāt ēkām. Divu nedēļu laikā jāsāk ēku tehniskā apsekošana, bet mēneša laikā iegūtais atzinums jāiesniedz RD.

Īpašniekiem arīdzan dots mēnesis demontēt uz ēku fasādēm izvietotos celtniecības sietus. Jāaizsedz būvju pagrabu, logu un durvju ailes ar pret uzlaušanu drošu konstrukciju materiāliem.

Vidi degradējošo būvju komisija 1914. gadā celto Kalnciema ielas 2B ēku par B kategorijas graustu atzina jau pirms diviem gadiem. Par graustu RD atzinusi arī 1912. gadā celto namu Raņķa dambī 14, kas iepriekš bijusi poliklīnika. Par abiem īpašumiem to saimniekiem piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas nodaļas vadītājs Jānis Asaris informē, ka būve Raņķa dambī 14 nav iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, neatrodas kāda cita kultūras pieminekļa aizsardzības zonā un nav kāda cita kultūras pieminekļa daļa.

Līdz ar to inspekcijai nav pamata izvirzīt nosacījumus būvprojekta izstrādei, kas noteiktu kultūras pieminekļu aizsardzības prasības. Inspekcijas ieskatā būvi varētu arī demontēt, bet noteikti ir jāsaglabā uz ielas pusi atrodošās fasādes ar jūgendstila ornamentiem.

Pārdaugavā ir tikai divas jūgendstila ēkas. Viena ir atjaunotā Valsts policijas ēka Daugavgrīvas ielā, bet otra – Raņķa dambja grausts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!