Turpmāk Latvijas augstskolas pieteikšanos studijām būs tiesīgas sākt ne ātrāk kā vienu mēnesi pēc 12.klases mācību gada beigām, nevis pēc nedēļas, kā tas ir šobrīd - tātad ne ātrāk par 21.jūliju.
To paredz izglītības un zinātnes ministra Kārļa Greiškalna pirmdien parakstītais rīkojumus. Tas bija nepieciešams, jo skolēnu eksāmenu darbu izvērtēšanai un rezultātu apkopošanai ir nepieciešams laiks līdz jūlija vidum.

Vidusskolas absolventiem mācību gads beidzas 21.jūnijā, līdz ar to augstskolas pieteikšanos studiju programmās varēs uzsākt ne ātrāk par 21.jūliju.

Iepriekšējais rīkojums noteica, ka pieteikšanos studijām augstskolas ir tiesīgas sākt ne ātrāk kā vienu nedēļu pēc 12.klases mācību gada beigām, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas sabiedrisko attiecību un preses nodaļa.

Šajā mācību gadā pārbaudes darbu sesija, tajā skaitā eksāmeni un ieskaites, 9. un 12.klasē sāksies 28.maijā. 9. klasēm sesija noslēgsies 14.jūnijā, bet 12.klasēm 21.jūnijā. Līdz šim eksāmenu sesiju sākās jau maija sākumā, kas skolās traucēja normāla mācību darba norisi pamatskolas un vidusskolas klasēs, norāda ministrija.

9.klases skolēni šogad kārtos obligāti noteiktos eksāmenus matemātikā, mācībvalodā un literatūrā. Eksāmenu laviešu valodā kārtos skolās ar mazākumtautību izglītības programmām.

Savukārt 12.klases skolēniem jākārto pieci eksāmeni. Obligāti būs jākārto eksāmens latviešu valodā (skolēniem, kuri apgūst mazākumtautību izglītības programmas), svešvalodā un latviešu valodā un literatūrā latviešu mācībvalodas skolās. Vismaz viens no eksāmeniem, izņemot domrakstu, jākārto profilkursa līmenī. Izglītības iestādei ir tiesības noteikt trešo obligāto eksāmenu no izvēles eksāmeniem.

Skolēniem uz eksāmeniem jāpiesakās līdz decembra vidum. Skolas apkopo pieteikumus un iesniedz tos izglītības pārvaldēs, kas pieteikumus tālāk nogādā Izglītības satura un eksamenācijas centrā (ISEC).

Šogad ISEC sagatavojuši deviņus valsts eksāmenus - klāt nākuši centralizētie eksāmeni fizikā un ķīmijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!