Foto: Pexels

Lai arī iepriekš valsts solīja nodrošināt iespēju saņemt kompensāciju Covid-19 vakcīnas radīto blakņu dēļ no šī gada janvāra, noteikumi, kas regulētu apmaksas kārtību, vēl nav pieņemti un pabeigti. Veselības ministrijā (VM) lēš, ka pieteikumus par kompensācijām sāks pieņemt maijā, sestdien, 22. janvārī, ziņoja Latvijas Televīzija (LTV).

Televīzija vēstīja par fotogrāfi Karīnu, kura pirms astoņiem mēnešiem saņēma otro "Pfizer"/"BioNTech" poti. Pēc vakcīnas viņai tirpa rokas un vēlāk arī kļuva grūti staigāt. Pēc tam, kad viņa nonāca slimnīcā, viņai konstatēja polineiropātiju. Tā ir autoimūna slimība, kas izpaužas ar sāpēm un tirpām pēdās un plaukstās. Zāļu valsts aģentūra (ZVA) atzina cēloņsakarību starp vakcīnu un diagnozi.

Iepriekš valsts solīja šādās situācijās izmaksāt cilvēkam kompensācijas, taču tām joprojām nevar pieteikties. VM televīzijai skaidroja, ka pieteikties šīm kompensācijām vajadzēs īpašā kārtībā un iesniegums par blaknēm ZVA nederēs.

Ministrijā lēš, ka pieteikumus varētu sākt pieņemt maijā, bet kompensācijas izmaksāt vēl sešu mēnešu laikā kopš pieteikuma saņemšanas un izvērtēšanas. Maksimālā kompensācijas summa būšot 142 tūkstoši eiro.

Cilvēkiem, kuriem ir aizdomas, ka vakcīnas var radīt dzīvībai un veselībai bīstamas blaknes, jāvēršas kādā no lielo slimnīcu konsīlijiem. Tajā ārsti izvērtēs, vai ir pamatots iemesls atlikt vakcināciju. Lai tiktu uz konsīliju, nepieciešams ģimenes ārsta piekrišana.

Arī portāls "Delfi" iepriekš rakstīja, ka atbalsts cietušajiem no potes blaknēm kavējas. Vairāk par to var lasīt šeit.

Jau vēstīts, ka līdz šim no Latvijas pilngadīgajiem iedzīvotājiem vakcināciju pret Covid-19 ir pabeiguši ap 80%, bet revakcinējušies – ap 27%, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!