Foto: DELFI

"Pietrūkst vienotības sajūtas un apziņas, ka tas [vakcinācija pret Covid-19] ir pienākums pret sabiedrību un ka tas jādara visiem. Tas nav medicīnas nozares jautājums, tas ir jebkura Latvijas iedzīvotāja jautājums par to, kā mēs tālāk dzīvosim," LTV raidījumā "Rīta panorāma" piektdien sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.

"Es aicinātu visus uzrunāt savus radus un draugus – tas ir jautājums, kas jārisina mums visiem, jo nepalīdzēs ne kampaņas, ne nelieli pasākumi. Mums ir jāpanāk lūzums šajā procesā, un tas jādara pēc iespējas ātrāk – tas ir galvenais veids, kā var bremzēt pieaugošo līkņu attīstību," sprieda Dumpis.

Kā infekcijas mazināšanas pasākumu papildus vakcinācijai, infektologs ieteica cilvēku kontaktu [pulcēšanās] samazināšanu telpās, īpaši, ja tajās ir nevakcinēti cilvēki. "Mēs neaizvērsim skolas, un skolas nevajag aizvērt. Tur saglabāsies šie riski, un jādara viss iespējamais, lai tos mazinātu," sacīja infektologs, uzsverot, ka pulcēšanās jāmazina vietās, kur tas nav vajadzīgs – "tas viss jāver ciet," atzina Dumpis.

Viņš tāpat minēja faktu, ka novērojams, ka bieži vien cilvēki neievēro epidemioloģiskos noteikumus un netiek par to sodīti, piemēram, nelietojot sejas aizsargmaskas. "Braucu ar trolejbusu, cilvēki ir bez maskām. Vienmēr kāds ir bez maskas. Kārtīgs sods un šāda parādība pazustu. Tas pats ir vilcienos un autobusos. Šāda problēma ir ātri atrisināma," sprieda infektologs.

Vaicāts par ģimenes ārstu nostāju vakcinācijas pret Covid-19 jautājumos, Dumpis sacīja, ka pat neitrāla nostāja pret vakcināciju no ārstu puses ir kaitējums. Ja ārsts ir ieteicis nevakcinēties pret Covid-19, ir jāmeklē cits mediķis, raidījumā sacīja Dumpis, pieminot, ka joprojām redzami pacienti, kas apgalvo, ka ārsts viņiem nebija ieteicis vakcinēties.

Papildu vakcīnas senioriem vecumā no 65 gadiem, visticamāk, būs, sacīja infektologs, pieminot, ka šo lēmumu Imunizācijas valsts padome lems piektdien, 24. septembrī.

Viņš gan minēja, ka primārā vakcīna ir tas, uz ko jāfokusējas visvairāk. "Papildu devas būs, bet es neredzu iespēju, ka tām būtu jābūt visiem," sacīja infektologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!