Foto: DELFI
Lai risinātu ilgstošā bezdarba problēmas, turpmāk daudz lielāku uzmanību plānots pievērst individuālai pieejai bezdarbniekiem un bezdarbnieku profilēšanai.

To otrdien preses brīfingā, kas veltīts valdībā izskatāmajam informatīvajam ziņojumam par darba tirgus īstermiņa prognozēm 2013.gadam un bezdarbnieku un darba meklētāju prioritārajiem apmācību virzieniem, skaidroja Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Kopumā esot plānots izveidot 39 dažādus bezdarbnieku profilus. Tas esot nepieciešams, lai ilgstošajiem bezdarbniekiem, kam ir problēmas iekļauties darba tirgū, palīdzētu atrast darbu, stāstīja Kalvāne.

Patlaban kopumā reģistrēto bezdarbnieku skaits ir 107 tūkstoši, kas ir teju uz pusi mazāk nekā ekonomiskās krīzes "augstākajā punktā". "Pie 100 tūkstošiem bezdarbnieku mums ir cerības sākt individuālu darbu ar katru bezdarbnieku," teica Labklājības ministrijas valsts sekretāre.

Šis individuālais darbs notikšot, NVA sadarbojoties ar pašvaldībām, medicīnas un izglītības iestādēm, iesaistot tās dažādu bezdarbnieku problēmu risināšanā. NVA lēš, ka aptuveni 30 % no tās klientiem ir nepieciešama īpaša palīdzība, lai iekļautos darba tirgū, jo kāds no problēmu iemesliem ir subjektīvs. Piemēram, bezdarbnieks kopj ilgstoši slimu tuvinieku vai nevar nokļūt ar sabiedrisko transportu līdz potenciālajai darba vietai, skaidro Kalvāne.

Saskaņā ar NVA datiem, pirms krīzes ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars bija aptuveni 17% no visiem bezdarbniekiem, bet tagad tas pieaudzis līdz 41,2 %. Vairāk nekā 70% no kopumā 107 tūkstošiem bezdarbnieku patlaban nesaņem bezdarbnieku pabalstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!