Foto: DELFI
Ceturtdien jau no paša rīta pie Ministru kabineta ēkas bija pulcējušies aptuveni 100 protestētāji, paužot neapmierinātību ar valdības iecerēm par nākamā gada budžetu, novēroja portāls "Delfi".

Foto galerija

Pikets sākas mierīgi, protestētāji drūzmējās uz trotuāra pie valdības ēkas, dažiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Atdod manu pensiju!", "Vai par krīzi maksā arī bankas?" un citiem.

Piketā, spītējot slapjam sniegam, piedalījās gan vairāki jaunieši, gan vecākā gadagājuma cilvēki, bija manāmi arī Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas plakāti un simbolika.

Piketētāji neizkliedza nekādus saukļus, bet savā starpā pārsprieda valdības nākamā gada plānus.

Piketa dalībnieki sāka izklīst vēl pirms plānotajām pasākuma beigām plkst.9.30, novēroja "Delfi".

Jau ziņots, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ceturtdien no plkst.8.15 līdz plkst.9.30 aicināja visus Latvijas iedzīvotājus uz protesta piketu pie Ministru kabineta.

LBAS, iepazīstoties ar valsts budžeta projektu, pauž nostāju, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumi skar katru Latvijas iedzīvotāju un pazemina viņu, it sevišķi ģimeņu ar bērniem, maksātspēju, tādēļ iebilst pret šāda budžeta pieņemšanu.

Jau ziņots, ka valdība plāno nākamgad budžetu izdevumus samazināt par 88,8 miljoniem latu, ieņēmumus palielināt par 156,96 miljoniem latu, bet, nepalielinot sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu pensiju 2.līmenī, valsts iegūs vēl 44,9 miljonus latu, ko arī plāno ieskaitīt konsolidācijas pasākumos.

Valdības koalīcija sestdien vienojās palielināt neapliekamo minimumu no 35 latiem līdz 45 latiem, nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošo personu - no 65 uz 70 latiem, minimālo algu - no 180 līdz 200 latiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās no 26% līdz 25%, bet sociālās apdrošināšanas iemaksas paaugstināt no 33,09% līdz 35%, un pieaugums būs uz darba ņēmēju rēķina – viņi maksās 11% no algas pašreizējo 9% vietā, bet darba devēja daļa nemainīsies.
Savukārt piektdien valdība nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes – no 10% uz 12%. Savukārt, elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto, kā tas ir pašlaik.

Nolemts arī dubultot "mājokļa nodokli". Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālās vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!