Protestējot pret Rīgas vicemēra Ainars Šelsera (LPP/LC) un viņas sievas Saeimas deputātes Ineses Šleseres ieceri Jūrmalā, Upes ielā uz meža zemes celt savrupmāju un izcirst kokus, otrdien pie Ministru Kabineta ēkas bija sapulcējušies aptuveni divdesmit cilvēki.

Foto galerija

Viņi savos plakātos pauda neapmierinātību ar Šleseru pāra plāniem un iespējamo valdības atbalstu tiem. Protestētāji norādīja, ka Šleseru paris nav izņēmumus un ir jāsaglabā daba. Par to liecināja plakāti "Es par priedēm!", "Priedēm būt!", "Šlesers nav dievs", kā arī improvizēta ceļa zīme "Stop, Buldozers!".

Valdība otrdien lemj par atļauju transformēt zemi un izcirst 76 kokus Šleseriem piederošajā zemes gabalā Jūrmalā, Upes ielā. Šajā 0,8975 hektārus plašajā zemes gabalā, kas atrodas Rīgas jūras līča kāpu zonā, Šleseri iecerējuši būvēt savrupmāju.

Valsts meža dienesta pērn jūnijā sastādītajā aktā norādīti 76 izcērtamie koki 32,8 kubikmetru apjomā, bet 139 koki zemesgabalā ir atstājami.

Kā norādīts valdībai iesniegtajos dokumentos, Jūrmalas dome pērn augustā atzina, ka meža zemes transformācija zemesgabalā atbilst pašvaldības teritorijas plānojumā atļautajai teritorijas izmantošanai, detālplānojumam un nekustamā īpašuma lietošanas mērķim. Savukārt Lielrīgas reģionālā vides pārvalde pērn janvāra sākumā izsniedza tehniskos noteikumus savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa jaunbūvei un meža zemes transformācijai.

Vides ministrija atzinumā par Zemkopības ministrijas sagatavoto valdības rīkojuma projektu norāda, ka, lai gan pēc likuma Šlesera zemes gabala transformācijas atļauja ir pamatota, tomēr "šāda transformējamās zemes platība nav adekvāta vienas savrupmājas un saimniecības ēku kompleksa būvniecībai krasta kāpu aizsargjoslā".

Pirms koku izciršanas Šleseriem būs jāsedz videi nodarītais kaitējums, ko aprēķinās Valsts meža dienesta valsts virsmežniecība.

Jau vēstīts, ka Šlesera zemes gabals atrodas Pumpuros, padomju gados tur bijusi pionieru nometne. Villas kompleksu projektējis arhitekts Andis Sīlis un tajā paredzēts izbūvēt villu ar skatu uz jūru, baseinu un tenisa kortus.

Valdība pērn decembra vidū jau lēma par atļaujas došanu cirst kokus Šlesera īpašumā, taču jautājumu atlika, uzdodot vairākām ministrijām sniegt atzinumu gan par pašas transformācijas likumību, gan Jūrmalas domes lēmumu pamatotību, kas to pieļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!