Foto: LETA

Partiju apvienība "Apvienotais saraksts", kurā ietilpst Latvijas Zaļā partija (LZP), Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un Liepājas partija, 14. Saeimas vēlēšanās kā premjera amata kandidātu virza uzņēmēju Uldi Pīlēnu, trešdien, 20. jūlijā, preses konferencē informēja jaunizveidotā politiskā spēka pārstāvji.

Tāpat trešdien tika paziņoti "Apvienotā saraksta" līderi nākamajās Saeimas vēlēšanās. Rīgas saraksta pirmais numurs būs Saeimas deputāts Didzis Šmits, Vidzemē – LRA vadītājs Edvards Smiltēns, Zemgalē – LZP vadītājs Edgars Tavars, Latgalē – bijušais Saeimas deputāts Juris Viļums, bet Kurzemē – bijušais premjers, Saeimas deputāts Māris Kučinskis.

Smiltēns pasākumā uzsvēra, ka "Apvienotais saraksts" jau tagad ir kļuvis par lielāko reģionālo politisko spēku, bet tā uzdevums ir kļūt par ietekmīgāko spēku nākamajā Saeimā un valdībā.

Politiķis norādīja, ka "Apvienotā saraksta" komandai ir "nepieciešams stiprs līderis, cilvēks, kas ir stratēģiski domājošs un sevi jau pierādījis". Smiltēns paziņoja, ka partiju apvienības premjera amata kandidāts ir Pīlēns, kas, pēc viņa vārdiem, "ir spēcīgākais piedāvājums pēdējo 30 gadu laikā".

Pīlēns uzrunā uzsvēra, ka Latviju sagaida smags laiks, kad nepieciešams mobilizēt labākos iespējamos cilvēkus. "Mēs ieejam jaunā fāzē, kur ir grūtāki un dinamiskāki uzdevumi. Sabiedrība un valsts ir jāgatavo smagam divu gadu periodam. Nepieciešams krīzes menedžments nākamajām divām ziemām, bet tad ķerties klāt lielajiem vērtību uzdevumiem," sacīja "Apvienotā saraksta" premjera amata kandidāts.

Ieskicējot kandidātu sarakstus novados, Šmits informēja, ka "Apvienotā saraksta" Rīgas sarakstā būs bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs, bijušais Valsts policijas šefs Artis Velšs, uzņēmējs Edgars Štelmahers un uzņēmējs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) padomes loceklis Andris Kulbergs.

Smiltēns informēja, ka partijas Vidzemes sarakstā būs bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Ādažu domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, uzņēmēja, LDDK padomes locekle Aiva Vīksna un Romualds Ražuks.

Tavars informēja, ka viņa vadītajā Zemgales sarakstā būs bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka, Tukuma domes priekšsēdētāja vietniece Inga Priede, un neiroķirurgs Renārs Putniņš.

Savukārt Kučinskis informēja, ka Kurzemes sarakstā būs uzņēmuma "Lauma Lingerie" ilggadēja vadītāja Linda Matisone, bijusī Saeimas deputāte, Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aija Barča un bijušais Saeimas deputāts Edgars Putra.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par "Apvienotā saraksta" iespējamajiem partneriem nākamajā Saeimā, Pīlēns uzsvēra, ka "sarkanā līnija" būs stingra partijas nostāja jautājumā par karu Ukrainā un patriotisms.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 10. maijā trīs politisko spēku – Latvijas Zaļās partijas (LZP), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un Liepājas partijas – pārstāvji paziņoja par pievienošanos tolaik vēl izveides procesā esošajai biedrībai ar pagaidu nosaukumu "Latvijas apvienotais saraksts", kuras viens no dibinātājiem ir Pīlēns.

Toreiz LZP, LRA, Liepājas partija, biedrība "Liepājnieki" un Pīlēns informēja par jaunas politiskas platformas izveidošanu, lai šoruden gaidāmajās Saeimas vēlēšanās startētu no apvienota saraksta.

Savukārt 1. jūlijā Pīlēns informēja par paša vadīto biedrību "Apvienotais Latvijas saraksts" un nosauca tās pirmos biedrus, kuru vidū ir arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadība. Biedrības dibināšanas preses konferencē tās biedri uzsvēra, ka biedrība "Apvienotais Latvijas saraksts" nav politisks spēks.

Pēc Latvijas Televīzijas pasūtītā pētījumu centra SKDS partiju reitinga, ja Saeimas vēlēšanas notiktu jūnijā, "Apvienotais saraksts" iegūtu 2,7% vēlētāju atbalstu un politiskais spēks netiktu ievēlēts Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!