Foto: F64
Par trešdien, 8. jūlijā, publicētajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem nevar pilnībā apgalvot, ka tie visi ir izsekojami, jo epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās, attālinātā preses konferencē medijiem trešdien atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

SPKC pagaidām varētu runāt par vismaz vienu neizsekojamu saslimšanas gadījumu dienā, bet šis skaitlis ir mazs, jo kopējais saslimšanu skaits pēdējās dienās bija mazs, norādīja Dimiņa.

Ar slimības izplatīšanos draugu kompānijā, kas 27. un 28. jūnijā apmeklēja restorānus "Aqua Luna" un "Riviera", kopumā ir saistīti desmit cilvēki, no kuriem pieci ir tieši saistīti, bet četri ir sekundāri gadījumi, informēja Dimiņa.

Dimiņa vēlreiz aicināja visus, kuri apmeklēja konkrētos restorānus, sekot līdzi savam veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā vērsties pie sava ģimenes ārsta.

Dimiņa uzsvēra, ka ir tikai trešdiena, bet šajā nedēļā saslimšanas gadījumu kopskaits jau sasniedzis 17, bet, ņemot vērā iepriekšējo četru nedēļu rādītājus, šis skaitlis variēja ap 15 jaunatklātiem gadījumiem nedēļā.

No septiņiem jaunajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem visi cilvēki inficējušies Latvijā. Divi inficēšanās gadījumi saistīti ar otrdien, 7. jūlijā, SPKC jau minēto uzliesmoju, bet citi ir sekundārie saslimšanas gadījumi – ģimenes locekļi, draugi, ar kuriem saslimušie ir kontaktējušies, skaidroja Dimiņa.

Tāpat Dimiņa atklāja, ka, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, divas personas kā iespējamo saslimšanas vietu norādīja publisku vietu apmeklēšanu.

Par to, vai šos gadījumus saistīs ar uzliesmojumu draugu kompānijā, vēl turpinās epidemioloģiskā izmeklēšana. Par vienu pastāv iespēja, ka tas ir saistīts, bet epidemiologi strādā, lai noskaidrotu precīzāk, norādīja Dimiņa.

"Par tiem gadījumiem, kuri nav šodien zināmi, uzzināsim tuvākajās dienās. Katru dienu skatās arī uz iepriekšējiem gadījumiem, lai atklātu vēl kādu saikni," epidemioloģiskās izmeklēšanas specifiku atklāja Dimiņa.

Arī pārējos trīs iepriekšējā diennaktī apstiprinātajos saslimšanas gadījumos, cilvēki ir inficējušies Latvijā. Par vienu vēl SPKC iegūst datus, strādājot pie vairākām versijām, atklāja Dimiņa.

Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa, atbildot uz mediju jautājumiem, norādīja, ka tiks izvērtēta epidemioloģiskās situācijas turpmākā attīstība un, ja tā pasliktināsies, varētu tikt lemts par ierobežojumu pastiprināšanu.

Viņa sacīja, ka varētu pārskatīt pieļaujamo pulcēšanās apjomu, kas bija optimistiski plānots uz augustu.

Dimiņa un Līviņa uzsvēra roku mazgāšanas un distancēšanās noteikumu ievērošanas nepieciešamību, sevišķi, ja tiek apmeklēti publiski pasākumi.

Svarīgi ir arī sekot līdzi savam veselības stāvoklim – ja ir drudzis, temperatūra, klepus, tad nedoties ciemos, uzsvēra Līviņa.

Līviņa aicināja arī rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot ārpus Latvijas un sekot līdzi SPKC mājaslapā pieejamajam valstu sarakstam, uz kurām nerekomendē doties un no kurām atgriežoties, jāievēro divu nedēļu pašizolācija.

Tāpat visiem tiek rekomendēts lejupielādēt aplikāciju "Apturi Covid", lai atvieglotu slimības izplatības kontroli.

Jau ziņots, ka SPKC, ņemot vērā pieaugošo saslimušo skaitu, pieļāva iespēju, ka Latvijā būs jānosaka stingrāki ierobežojumi jaunā koronovīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 apkarošanai.

Aizvadītajā diennaktī jau otro dienu pēc kārtas reģistrēti septiņi jauni saslimšanas gadījumi.

Reaģējot uz pieaugošo saslimušo skaitu, SPKC norādījis – ja epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā apstiprināsies, ka vairākiem gadījumiem nebūs izsekojams infekcijas avots, tad, visticamāk, būs jāatgriežas pie stingrākiem ierobežojumiem nākošajā nedēļā.

Ja ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits pieaugs, valdība lems par esošo ierobežojošo pasākumu pastiprināšanu, aģentūrai LETA norādīja arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ņemot vērā Covid-19 izplatīšanās turpināšanos, iedzīvotājiem ir jāpieturas pie noteikto ierobežojumu ievērošanas, izvērtējot nepieciešamību doties uz ballītēm un tikties ar cilvēkiem, kuri atgriezušies no ārzemēm, skaidroja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Pēc viņa teiktā, galvenais riska faktors infekcijas izplatībai arvien ir tās "imports" no ārzemēm. Risku rada arī izklaidēšanās, ballītes un bāru apmeklēšana, kas "Latvijā notiek pilnā sparā", skaidroja speciālists.

"Šī ir galvenā risku kombinācija. Tāpat situāciju var pasliktināt pulcēšanās ierobežojumu atvieglojumi, taču tas bija paredzami," piebilda Dumpis.

Jau vēstīts, ka Latvijā kopumā veikti 162 054 izmeklējumi, saslimusi 1141 persona un 1008 izveseļojušās, 30 cilvēki miruši.

Visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā bija izsludināta ārkārtējā situācija, kas beidzās 9. jūnijā.

Par to, kādi ierobežojumi Latvijā jāievēro pēc ārkārtējās situācijas beigām, iespējams uzzināt šajā rakstā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!