Valdība nākamnedēļ paredzējusi lemt par vairākām izmaiņām, ar kurām iecerēts pilnveidot pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu ceļu satiksmē.
Paredzēts noteikt, ka soda punkti tiks piešķirti arī par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas tiesību, kā arī par transportlīdzekļa vadīšanu, ja pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir stājies spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu. Pārējos transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma gadījumos pārkāpumu uzskaites punkti netiks piešķirti.

Šo izmaiņu autori to nepieciešamību pamato ar to, ka atbilstoši statistikai liels skaits cilvēku transportlīdzekļus vada bez attiecīgo kategoriju transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām vai arī laikā, kad stājies spēkā tiesību izmantošanas aizliegums.

Par minētajiem pārkāpumiem tiks piešķirti trīs pārkāpumu uzskaites punkti.

Grozījumi pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumos paredz arī papildināt sistēmu.

Plānots, ka apmācības kursus pārkāpējiem, kas sasnieguši astoņus uzskaites punktus, organizēs Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Teorētisko apmācību ceļu satiksmes drošības jautājumos varēs veikt pasniedzēji, kuri satiksmes ministra izveidotai komisijai būs apliecinājuši prasmi pasniegt atbilstošu mācību materiālu un būs saņēmuši atļauju nodarboties ar šo apmācību.

Lai saņemtu atļauju nodarboties ar apmācību ceļu satiksmes drošības jautājumos, būs nepieciešama augstākā izglītība un vismaz trīs gadu pieredze pedagoģiskajā darbā.

Vienas apmācības stundas ilgums būs 45 minūtes. Kopumā paredzētas sešas stundas.

Pārkāpējiem mācīs ceļu satiksmes dalībnieku uzvedību un to ietekmējošos faktorus, kā arī vadītāja drošu rīcību dažādās ceļu satiksmes situācijās. Apmācību tēmās iekļauti jautājumi, kas saistīti ar transportlīdzekļa vadītāja drošumu, automobiļa lietošanas psiholoģisko nozīmi, psihofizioloģijas pamatiem, mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku uzvedības īpatnībām, dusmām, agresiju un stresu kā ceļu satiksmes problēmu, alkoholu un narkotiskajām vielām, indivīda un sabiedrības zaudējumiem ceļu satiksmes negadījumu rezultātā, transportlīdzekļa drošas vadīšanas mehāniku, bīstamu ceļu satiksmes situāciju un negadījumu veidošanos, kā arī transportlīdzekļu vadīšanas īpatnībām dažādos meteoroloģiskos un ceļa apstākļos.

Apmācību drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos varēs veikt institūcijas, kuru rīcībā ir atbilstošs mācību laukums, attiecīgi sagatavoti apmācības instruktori un kas saņēmušas satiksmes ministra izveidotas komisijas atļauju un noslēgušas līgumu ar CSDD.

Apmācību laikā teorētisko un praktisko nodarbību veidā pārkāpējiem jāgūst izpratne par transportlīdzekļa bremzēšanas ceļu, tā izmaiņām atkarībā no transportlīdzekļa riepu saķeres ar ceļa virsmu, izvairīšanos no negaidīti uz ceļa parādījušās šķēršļa, sānslīžu rašanos, braucot taisnā ceļa posmā, centrbēdzes spēka ietekmi uz transportlīdzekli, sānslīžu rašanos, braucot ceļa līkumā, kā arī akvaplanēšanu, tās rašanos un novēršanu.

Apmācība varēs notikt arī ar apmācāmā īpašumā vai turējumā esošu transportlīdzekli. Mācību ilgums drošas transportlīdzekļu vadīšanas jautājumos būs sešas stundas, tās notiks par maksu.

Pārbaudes veidu pārkāpējiem, kas būs ieguvuši 12 uzskaites punktus, atbilstoši pārkāpumu raksturam noteiks CSDD. Kā jau ziņots, sasniedzot 12 punktus, uz pārkāpēja deklarēto dzīvesvietas adresi tiks nosūtīs paziņojums par iegūto uzskaites punktu skaitu un pienākumu nokārtot eksāmenu ceļu satiksmes drošības jautājumos vai veikt transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaudi.

Eksāmens, kura laikā jāatbild uz 20 jautājumiem, būs jākārto datorizēti. Tas ilgs 20 minūtes. Eksāmens tiks uzskatīts par nokārtotu, ja persona būs pieļāvusi ne vairāk par divām nepareizām atbildēm. Atkārtota eksāmena kārtošana būs pieļaujama ne ātrāk kā nākamajā dienā.

Kā ziņots, vairāk nekā trīs mēnešu laikā, kopš darbojas jaunā autovadītāju pārkāpumu uzskaites punktu sistēma, maksimālo punktu skaitu - 16 punktus - nopelnījuši četri autovadītāji. Desmit punktu robežu, kas ir maksimālais pieļaujamais punktu skaits autovadītājiem ar stāžu mazāku par diviem gadiem, sasnieguši vēl vienpadsmit autovadītāji.

Laika posmā no 1.jūlija līdz 12.oktobrim aizturēti 50 627 satiksmes noteikumu pārkāpēji, savukārt soda punktus uzkrājuši 18 029 autovadītāji, kas veido 35% no pārkāpējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!