Lai arī bieži vien tiek atzīmēts, ka Latvijā iedzīvotāji sociāli-ekonomiskā ziņā jūtas nomākti (neapmierināti ar esošo situāciju), kopumā absolūtais vairākums – 87% Latvijas iedzīvotāju ne vien jūtas laimīgi, ka dzīvo Latvijā, bet ir arī apmierināti ar savu personīgo un profesionālo dzīvi, liecina aptaujas rezultāti.
Lai gan, vērtējot savu ģimenes dzīvi un situāciju ar pašreizējo darbu, Latvijas pilsoņi, salīdzinot ar Eiropas Savienības pilsoņiem, ir pesimistiskāk noskaņoti, kopumā tomēr lielākā daļa Latvijas pilsoņu ir apmierināti gan ar savu ģimenes dzīvi, gan arī ar pašreizējo darbu – attiecīgi 78% pilsoņu un 77% strādājošo pilsoņu.

Šādus datus uzrāda "Eurobarometer" pētījums, ko veic Eiropas Komisija sadarbībā ar "TNS Opinion", bet Latvijā šo pētījumu veic "TNS Latvia".

Aplūkojot Latvijas pilsoņu apmierinātību ar savu personīgo un profesionālo dzīvi dažādās sociāli-demogrāfiskajās grupās, būtiskas atšķirības nav vērojamas, norāda pētījuma autori.

Nedaudz pozitīvāk savu dzīvi Latvijā vērtē pilsoņi virs 54 gadiem. 93% šādu pilsoņu atzīst, ka jūtas laimīgi, ka dzīvo Latvijā. Latgalē dzīvojošo pilsoņu vidū salīdzinoši vairāk ir vērojams negatīvs noskaņojums – gandrīz piektā daļa pilsoņu (17%) nejūtas laimīgi, ka dzīvo Latvijā.

Ar savu ģimenes dzīvi vairāk ir apmierināti jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem un Rīgā dzīvojošie pilsoņi – attiecīgi 88% un 82% pilsoņu. Savukārt lielāka neapmierinātība ar savu ģimenes dzīvi vērojama Latvijas pilsoņu vidū vecumā virs 54 gadiem un arī Latgalē dzīvojošo pilsoņu vidū.

Nedaudz vairāk kā ceturtā daļa (26%-27%) Latvijas pilsoņu vecumā virs 54 gadiem atzīst, ka nav apmierināti ar savu ģimenes dzīvi. Arī aptuveni ceturtā daļa (26%) Latgalē dzīvojošo Latvijas pilsoņu ir neapmierināti ar savu ģimenes dzīvi.

Latgalē dzīvojošie Latvijas pilsoņi ir visvairāk neapmierināti arī ar savu darbu - gandrīz trešā daļa pilsoņu (27%).

Aptauja veikta no 2006.gada 24.februāra līdz 20.martam, aptaujājot 1016 Latvijas un citu Eiropas Savienības valstu pilsoņus vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā un spēj sazināties latviešu vai krievu valodā.

Aptaujas dati salīdzināti ar pārējiem saskaņotajiem "Eurobarometer" pētījumiem, kas tika veikti citās Eiropas Savienības valstīs tajā paša laikā, informēja "TNS Latvia" mārketinga direktore Santa Tolka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!