Partijas "Pilsoniskā Savienība" (PS) Saeimas frakcija ceturtdien vērsās pie Valsts prezidenta Valda Zatlera, lūdzot neizsludināt Saeimā pieņemto likumu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu" un nodot likumu otrreizējai caurlūkošanai, portālu "Delfi" informēja PS preses sekretāre Dace Balode.

PS uzsver, ka nav pieļaujama vietējo pašvaldību piespiedu apvienošana, ignorējot brīvprātības principu novadu veidošanā. Pēc PS domām, nav pieņemams, ka īsi pirms pašvaldību vēlēšanām ir atcelts spēkā esošais Administratīvi teritoriālās reformas likums un ir sagatavota pilnīgi jauna koncepcija novadu veidošanā, paredzot, ka iedzīvotāju skaits novadā nedrīkst būt mazāks par 4000 iedzīvotāju; novada centrā jābūt apdzīvotākajai vietai ar ne mazāk kā 2000 iedzīvotāju; attālums no centra līdz apdzīvotajām vietām var būt pat 50 km.

„Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" nenodrošina samērīga pašvaldību deputātu skaita ievēlēšanu no lielo novadu nomalēm, jo iedzīvotāju skaits pilsētās un novadu centros vairākkārtīgi pārsniedz iedzīvotāju skaitu lauku apvidos, norāda PS. Tāpat PS norāda, ka lielo novadu veidošana strauji paātrinās iedzīvotāju koncentrāciju novadu centros un sociālekonomisko apstākļu strauju pasliktināšanos nomalēs.

Lielo novadu piespiedu izveidošana nav ekonomiski pamatota un nav samērojama ar līdzšinējo novadu attīstības stratēģiju, kā arī tā var paātrināt lauku uzņēmēju un pat ģimenes uzņēmumu bankrotus, palielinot bezdarbnieku skaitu un iedzīvotāju izdzīvošanas iespējas, norāda PS. Vēl viens no iemesliem pēc PS domām, kāpēc nav izsludināms jaunais likums, ir nepietiekamā apjomā plānotie finanšu līdzekļi valsts atbalsta programmām un jaunas pašvaldību finanšu sistēmas ieviešanai.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 56 deputātiem balsojot 'par' un 38 balsojot 'pret', apstiprināja pirms 15 gadiem aizsākto administratīvi teritoriālās reformas likumu, kurā paredzēts noteikt deviņas republikas pilsētas un 109 novadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!