Foto: F64
Arī apvienības "Vienotība" dalībpartija "Pilsoniskā savienība" sestdien kopsapulcē nobalsoja par "Vienotības" partijas izveidi, apvienojot PS, "Jaunos laiku" un "Sabiedrību Citai politikai", neizslēdzot arī citu partiju pievienošanos.

Par vienotas partijas izveidi nobalsoja 142 kopsapulces dalībnieki, pret bija četri, bet atturējās 16.

Sestdien sasauktajā kopsapulcē gan sākotnēji nebija kvoruma, jo no 630 partijas biedriem uz sapulci ieradās tikai aptuveni 220. Taču partijas statūti ļauj nekavējoties sasaukt atkārtotu kopsapulci, kurai vairs nav nepieciešams noteikts dalībnieku skaits, ko partija arī izdarīja.


Kopsapulces akceptētā rezolūcija par vienotas partijas izveidi uzdod valdi sagatavot PS reorganizāciju un galīgā lēmuma pieņemšanai par partijas reorganizāciju un partiju apvienošanu sasaukt partijas kopsapulci.

PS sestdien vienojās, ka "Vienotības" partijas izveidē jāievēro vairāki principi – "latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda un vienīgā oficiālā valoda", dubultpilsonības iespēja tikai ES dalībvalstu un citu Rietumu demokrātisko valstu pilsoņiem.

Visiem iespējamiem "Vienotības" partneriem valdības koalīcijās ir skaidri jāatzīst pamatprincipi, kas ir noteikti Satversmē, Deklarācijā par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu un citos valsts pamatdokumentos, tai skaitā, Latvijas valstiskuma nepārtrauktība, PSRS veiktās Latvijas okupācijas un aneksijas fakts un šīs rīcības prettiesiskums, teikts PS rezolūcija.

Viens no tiesiskuma principiem, kas minēts PS rezolūcijā, deklarē, ka "valsts pārvalde sabiedrības uzticētās funkcijas pilda godīgi, iedarbīgi un taisnīgi, tiesiskums ir ikviena valsts darbinieka pamatvērtība".

PS rezolūcija ietvēra arī prasību pēc progresīvas nodokļu sistēmas, "kas mazina ienākumu atšķirību starp turīgākajiem un trūcīgākajiem iedzīvotājiem", ko līdz šim PS partneri apvienībā neatbalstīja.

PS arī vēlas, lai lēmumu pieņemšana partijā "Vienotība" atbilstu "augstiem demokrātisma, koleģialitātes, parlamentārisma un tiesiskuma standartiem", būtu atklāta, caurskatāma un atbildīga, tās kritēriji ir vērtības un lēmumu iedarbīgums.

Jau ziņots, ka "Vienotība" pēc uzvaras vēlēšanās pauda apņēmību pārtapt vienā partijā, taču nekādi termiņi tam sākotnēji nebija noteikt. JL līdere Solvita Āboltiņa iepriekš pieļāva, ka "Vienotība" par partiju varētu kļūt līdz vasarai. Tomēr "Vienotības" un PS valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis janvāra vidū atzina, ka nevēlas noteikt konkrētus termiņus partijas izveidošanai.

Par vienotas partijas izveidi jau nobalsoja "Sabiedrība Citai politikai" un "Jaunais Laiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!